10. septembril saatis Tallinna Vesi majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsile pöördumise, palvega teostada üksikasjalik ning avaliku kajastusega järelevalvemenetlus konkurentsiameti poolt kommunaalettevõtetele rakendatava hinnametoodika ning Tallinna Vee tariifide kehtestamise eest vastutava konkurentsiameti juhi Märt Otsa tegevuse osas.

Tallinna Vesi ning ettevõtte aktsionärid teatasid pöördumises, et on sunnitud Eesti kohtusüsteemis kaitsma rahvusvahelist erastamislepingut, mis sõlmiti valitsuse täielikul toetusel ja teadmisel.

Kohtuvaidluse põhjuseks on konkurentsiameti väide, et rahvusvaheline erastamisleping ei olnud kooskõlas kehtiva seadusandlusega erastamise ajal ega täna.

Ettevõtte aktsionäridele käesoleva aasta 25. juunil saadetud vastuskirjas, toetas majandus- ja kommunikatsiooniminister konkurentsiameti seisukohta.

Konkurentsiameti arvamus põhineb Tallinna Vee teatel hinnangul, et „tavapraktikana“ kasutatav majandusregulatsioon teistes Eesti tegevussektorites põhineb teistsugusel metoodikal võrreldes Tallinna Vee rahvusvahelises erastamislepingus kokkulepituga, mistõttu ei ole Tallinna Veel ning selle investoritel põhjust eeldada rahvusvahelise erastamislepingu tingimuste kehtimist.

Uue avaliku teabe ilmnemine viimastel nädalatel heidab märkimisväärset kahtlust konkurentsiameti “tavapraktikana” kohaldatavale regulatsioonile. Nimetatud informatsiooni valguses ootab Tallinna Vesi, et minister teostab täies mahus ning avaliku kajastusega järelevalvemenetluse nii regulatsiooni kui konkurentsiameti poolsete väidete osas, mis puudutavad Tallinna Vesi ja selle investoreid.

Samuti tahab vee-ettevõte, et minister kontrolliks, kas konkurentsiamet on:

* Teadlikult kasutanud ebatäpseid ja vastuolulisi seisukohti ning ka tegutsenud vastuoluliselt, lubades kohalikel investoritel kasutada erinevaid regulatsiooni meetodeid, samas kui AS Tallinna Vesi puhul KA välistas rahvusvahelise erastamise tingimuste järgimise.

* Teadlikult täiesti ebatäpsete süüdistuste alusel sundinud AS Tallinna Vesi ja selle aktsionäre kaitsma rahvusvahelist erastamislepingut kohtus.

* Teadlikult eksitanud nii Eesti kohtuid kui ELi Komisjoni Eestis teostatava majandusregulatsiooni osas.

Vastavalt Eesti seadusandlusele, on ministril kuni 30 päeva aega, et Tallinna Vee pöördumisele ning küsimustele vastata.