Eesti Panga andmetel oli selle aasta teise kvartali lõpus eraisikutel pankades 5 miljardit eurot ehk 11% enam kui aasta tagasi, kirjutas Äripäev.

Kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark kirjutas ehitusuudised.ee blogis, et kinnisvaraturu osalised on juba aastaid lootnud, et need hoiused võiksid inflatsioonihirmus või parema tootluse nimel suunduda kinnisvaraturule, kuid siiani ei ole need lootused täitunud.

Kuigi intressimäärade kukkumine annab võimaluse, et hoiuseid siiski hakatakse realiseerima, sunnib ebakindel majanduslik olukord inimesi raha pigem säästma.

“Kogu aeg tuleb negatiivseid sõnumeid, kuidas midagi on jälle rahanduses õhku lendamas, siis on ju äärmiselt ratsionaalne mingeid varusid omada. See muidugi ei tähenda, et hoiuste hulk oleks inimeste vahel ühtlaselt jaotunud. Kindlasti on terve hulk inimesi, kellel pole teragi kuskil kontol,” kirjeldas Toompark praegust olukorda.

Sama väidab ka Arco Vara juhatuse liige Mart Saa: “Majanduslikult on ebamõistlik raha praeguste madalate intresside juures pangas hoida, aga samas inimestel puudub usaldus praegu seda ka investeeringuks kasutada.”

Ta lisas, et igapäevased elamiskulud on jõudsalt suurenenud ning Euroopa majanduslik seis ebakindel, samuti ei ole lootust töötasude tõusuks, mis kõik on pannud inimesi säästma oluliselt enam kui varasematel aastatel.

Teisalt tõdes ta, et eluasemeturg on alates möödunud aasta märtsist vaikselt aktiveerunud. “Oleme jõudnud juba mitmeid aastaid tagasi uue kinnisvaraturu ajastusse, kus otsuseid kaalutakse paremini,” ütles Saa.