Reola Gaasi tegevjuht Jaanus Mumm ütles, et vedelgaas on tänasel kütuseturul oluline alternatiiv just oma madala hinnataseme tõttu, olles 40-45 protsenti odavam diislist ja bensiinist ning seda kogu Euroopas.

„Uue tehnoloogia abil on loodud säästlikud gaasiseadmed ka suurtele veokitele, tänu millele asendatakse diislikütuse kogusest umbes 30 protsenti vedelgaasiga, mis võimaldab saavutada märgatava kulude kokkuhoiu tänu vedelgaasi odavamale hinnale,“ sõnas Mumm.

Ta lisas, et seadmeid paigaldatakse nii uutele kui ka kasutatud veokitele ning diiselgaasiseadme paigaldamisel ei pea ümber ehitama ühtegi mootori mehaanilist osa. Diiselmootor kasutab gaasi paralleelselt koos diisliga.

„Iga sõiduki puhul hinnatakse gaasiseadme paigaldamise tasuvust ja kütusekulu kokkuhoidu eraldi, aga senisele praktikale tuginedes võib kinnitada, et gaasiseadme investeering tasub ära juba 70 000 – 80 000 km läbisõidu järel. Ajaliselt on see umbes 8-10 kuud,“ rääkis Mumm.

Uut tehnoloogiat saab kasutada nii bensiini- kui ka diiselmootoriga autode,traktorite ning laevade puhul.Vedelgaasi laialdasem kasutamine autokütusena säästab lisaks rahale oluliselt ka keskkonda. „Täna on suurimad õhusaastajad linnades erinevad raskeveokid, prügiveoautod, teehooldajad ja sõiduautod ning transpordist tekkivad heitgaasikogused moodustavad ligikaudu 12 protsenti Eesti kasvuhoonegaaside heitkogusest,“ selgitas Mumm.

Tema hinnangul võiks vedelgaasi kasutamiseset saada Eestis uus alternatiivkütuse arengusuund – vedelgaasi laialdasem kasutuselevõtt parandab linnaõhku ja kaudselt inimeste tervist.

Lisaks on vedelgaasi põletamisel tekkivad kahjulikud keemilised ühendid võrreldes täna enimlevinud autokütustega minimaalsed või puuduvad üldse.

Täna kasutatakse vedelgaasi aktiivselt metalli-, keemia-, ehitus- ja ehitusmaterjalide tööstuses, samuti puidu- ja paberi-, tekstiili- ning toiduainetööstuses, suurköökides ja kodumajapidamistes ning autokütusena.

Reola Gaasi autogaasi müügijuht Marko Jõgis ja Gazneti OÜ juhatuse liige Kristjan Relvik räägivad Delfi videos LPG gaasiseadmetest veoautodel ja gaasi eelistest autokütusena.