Kui palju odavamat elektri hinda hakkate pakkuma võrreldes Eesti Energiaga? Kindlasti on teil visioon juba olemas, ja kui te ei paku odavamat elektrit, siis ei näe tarbijad ju põhjust teie kliendiks hakata.

Kui palju odavamat elektrit me pakkuma hakkame, on praegu väga keeruline öelda, sest mitte ükski konkurent ei ole oma hindu veel avalikustanud. Samas on elektrimüüja vahetamisel peale hinna veel palju põhjuseid – näiteks sobiv lepinguperiood, klienditeenindus, paindlikkus, sõbralik suhtlemine, keskkonnasäästlikkus, lisahüved jne. Kindlasti on meie eesmärk pakkuda konkurentsivõimelist hinda. Millised on Elektrumi pakettide konkreetsed hinnad, saame avalikustada hiljemalt oktoobri alguses.

Kas venitate oma hindade avaldamist, et näha enne mida konkurent Eesti Energia pakub?

Tutvustasime 18. septembril uut Elektrumi kaubamärki ja sellega koos ka pakettide põhimõtteid. Pakettide hinnad sõltuvad klientidest, nende elektritarbimise harjumustest ja vajadustest. Analüüsime väga põhjalikult klientide (sh potentsiaalsete klientide) harjumusi ja vajadusi ning avalikustame detailsed hinnad järgnevate nädalate jooksul, kui alustame aktiivset müügitegevust. Pakettide hinnad teeme teatavaks oma kodulehel www.elektrum.ee ja pressiteates. Igaüks saab siis meie iseteenindusportaalis valida endale sobiva paketi.

Kas Elektrumi juhi palk on suurem või väiksem kui Sandor Liivel (Sandor Liive palk on 10 800 eurot - toim)?

Palju väiksem.

Latvenergo müüb aastas 9000 GWh elektrit, aga toodab ise ainult 5000 GWh. Kust see puuduv osa tuleb?

Elektrumi emaettevõte Latvenergo müüs 2011. aastal 8980 GWh elektrit Baltikumis (sellest Eestis u 500 GWh meie suurtarbijatele) tõustes regiooni suurimaks energiamüüjaks. Samal aastal toodeti kokku 5325 GWh Ülejäänud osa ostame teistelt Eesti, Läti ja Leedu taastuvenergiatootjatelt ja elektribörsilt nagu teisedki elektrimüüjad.

Kui 60 protsenti teie toodangust on roheline elekter, siis teeb see 3000 GWh ehk ainult kolmandik müügimahust. Kas seda üldse on piisavalt, et eestlastele ka jaguks?

Jah, meie elektrit jagub ka eestlastele. Kui jääb puudu, siis ostame rohelist energiat ka teistelt tootjatelt või elektribörsilt. Meie grupi hüdroenergia tootmise kogus oleneb eelkõige ilmastikust ning seega võib see aastati pisut erineda.

Näiteks 2011. aastal toodeti 2823 GWh ehk 53 protsenti Elektrumi emaettevõtte Latvenergo kogu elektritoodangust Daugava jõel asuvates hüdroelektrijaamades – see teeb meist juhtiva taastuvatest energiaallikatest elektrienergiatootja Baltikumis ja ühe juhtivatest keskkonnasõbraliku energiatootmisega ettevõtetest Euroopa Liidus.

Tsitaat: "Aktiivne klõps" aitab kulusid kokku hoida eelkõige tarkade lahenduste ja elektri säästmisega. Elektri hind on fikseeritud ning elektritarbimise arvestamine toimub ajatsoonide järgi – hind on erinev päevasele ja öisele elektrile. Selle paketiga on kõige suurem võimalus ise oma tarbimist ja seeläbi ka säästmist juhtida. Imehästi sobib Pakett on näiteks sellisele inimesele, kes kasutab elektrit oma kodu kütmiseks."

Kütan juba pikki aastaid elektriga ja saan julgelt väita, et päevane ja öine elektrikogus erineb teineteisest vaid minimaalselt. See on loogiline, sest ega päeval ju külmas istuta.
Mismoodi on siis teie „Aktiivne klõps“ pakett sobilik eriti elektriga kütjale? Või teete hoopis tühje sõnu, õigustamaks päevase elektri kallimat hinda?

Pakett "Aktiivne klõps" on tõesti kõige sobivam neile, kes kasutavad elamu kütmiseks elektrit, sest öötariif moodustab kogutariifist ajaliselt üle 50 protsenti, teatavasti kehtib öine tariif ka nädalavahetustel 24h. Kui päevast tarbimist natukenegi piirata, moodustab soodsam ajatariif elektriarvest veelgi suurema osa. Pealegi on oma päevast elektritarbimist ja kütmist ju võimalik kontrollida.

Peres on elektrikulu keskmiselt päeval 120 kWh ja öösel 80 kWh ja maksta tuleb nii 22 euro ringis kuus. Mitu eurot soodsama pakkumise teeb Elektrum ja kas teeb? Palun ausat vastust.

Aus vastus on, et avalikustame hinnad oktoobris koos müügikampaaniaga.

Ajendatult eelmisest küsimusest, siis kas te arvate, et keskmine eestlasest kodutarbija reaalselt viitsib hakata arvutama oma tarbimist eurosendi täpsusega ja kuna te ilmselt oluliselt soodsamat hinda ei hakka pakkuma, siis mingi 1-2 euro suuruse võidu pärast teie kliendiks hakkab?

Ühelt poolt tuleb arvestada, et elektripaketi moodustavad lisaks hinnale ka lepingutingimused. Minu enda jaoks on täna kõige olulisem, et tekib valikuvabadus ja võimalus ise otsus langetada, kellelt elektrit ostan. Mis aga puudutab säästmist, siis olen veendumusel, et kui inimene hoolib oma sissetulekutest ja soovib kuludel silma peal hoida, siis on ka 1-2 euro suurune sääst piisav põhjus vahetamiseks.

Kas kõik paketid on tähtajalised? Kui kiiresti on võimalik paketti vahetada või ka teise müüja juurde minna?

18. septembril tutvustatud paketid on erinevate tähtaegadega. Kui kliendid soovivad, tuleme turule kindlasti teistegi pakettidega, mille tähtaegade kohta on praegu vara veel midagi konkreetset öelda. Iga kehtiva võrgulepingu omanik saab sõlmida meie iseteenindusportaalis elektrilepingu vähem kui 5 minutiga. Seadus võimaldab tarbijal vahetada oma elektrimüüjat (sh. ka paketti) kasvõi iga kuu teatades sellest vähemalt 30 päeva ette.

Kas hakkab olema ka teie paketiga liitumise tasu ja sealt lahkumise tasu? Kui suur see hakkab olema?

Avalikustame oma elektripakettide müügitingimused koos oktoobris algava müügikampaaniaga. Igaüks saab siis meie iseteenindusportaalis valida endale sobiva paketi.

Kas Elektrum on rohkem kodutarbijale või suurtarbijale orienteeritud?

Avatud elektriturul saavad Elektrumiga liituda KÕIK kodu- ja äritarbijad, kellel on kehtiv võrguleping. Meie jaoks on kõik kliendid võrdselt olulised, tahame ja kavatseme olla orienteeritud nii ühele kui ka teisele.

Millised piirkonnad Eestis Elektrumiga liituda ei saa?

Avatud elektriturul saavad Elektrumiga liituda KÕIK kodu- ja äritarbijad, kellel on kehtiv võrguleping. Asukoht ei mängi rolli. Lisainfot saab siin Elektrumi lehel olevatelt linkidelt.

Kuidas suhtute kartellikokkuleppesse Eesti Energiaga?

Toetan eetilist ettevõtlust ja ausat konkurentsi. Ilma eranditeta.

Mitu suurt tegijat mahub Eesti turule?

Nii palju, kui on tarbijaid ja nõudlust. Näiteks Soomes on üle 70 elektrimüüja, kelle hulgas on ka mitmeid suuri.

Ülejäänud küsimused-vastused avaldame pühapäeval rubriigis "Elektrituru avanemine".