Märtsis sai väidetavalt keelatud ravimireklaami eest suure trahvi saanud ja seejärel ravimiameti vastu kohtusse pöördunud Euroapteek riigikohtus osalise võidu, kui kõrgeim kohtuaste otsustas tühistada apteegi trahvimise ja saata kaasuse uueks arutamiseks Harju maakohtusse, kirjutas BNS.

Vaidluse aluseks oli Euroapteegi otsus käivitada tunamullu suvel reklaamikampaania "Muuda oma retseptid paremaks". Avaldatud reklaamis pakkus apteek kliendikaardi omanikele retseptiravimi ostmisel allahindlust teistele ravimitele ja muudele kaupadele. Iga retsepti väljaostuga kaasnes viiekroonine preemia, mida sai realiseerida preemiakupongil märgitud ajani kõigi apteegikaupade, sealhulgas käsimüügiravimite ostmisel.

Ravimiameti hinnangul rikkus Euroapteek kampaaniaga ravimiseaduse sätet, mille kohaselt on retseptiravimi reklaam üldsusele keelatud ja sama seaduse punkti, mille kohaselt on ravimi väljakirjutamise õigust mitteomavatele isikutele keelatud müügiedendusmeetodina pakkuda ravimi ostuga seoses tasuta või allahindlusega teisi ravimeid, muid kaupu või teenuseid.

"Kampaania edendab ravimite ebaratsionaalset tarbimist, kuna retseptiravimi ostuga kaasnev soodustus on tähtajaline ning sunnib isikuid realiseerima retseptiravimiga soetatud preemiapunkte sõltumata sellest, kas isikul on tegelik vajadus ravimi järgi. Kampaania suurendab nii retsepti- kui ka käsimüügiravimite tarbimist, seejuures käsimüügiravimite tarbimist ebaratsionaalses suunas," leidis ravimiamet ning määras tunamullu detsembris Euroapteegile 100 000 krooni suuruse trahvi.

Euroapteek vaidlustas ravimiameti karistusotsuse Harju maakohtus, kus sai küll trahvi vähendamise 3000 euroni, kuid samas nõustus maakohus ravimiametiga, et rikkumine on toime pandud. "Menetlusvälise isiku avaldatud üldsusele suunatud teabest ei ole üheselt arusaadav, et tegemist on kliendikaardi soodustuste reklaamimisega. Kampaania sisuks oli pakkuda apteegist retseptiravimit ostnud inimesele allahindlusega käsimüügiravimeid või muid apteegikaupu," märkis maakohus.

Euroapteek esitas seejärel kassatsioonkaebuse riigikohtusse, kinnitades, et maakohus rikkus oluliselt menetlusõigust ja kohaldas ebaõigesti materiaalõigust, mistõttu tuleks otsus tühistada ja menetlus Euroapteegi suhtes lõpetada.

Riigikohus otsustaski Euroapteegi kaebuse osaliselt rahuldada, tühistades Harju maakohtu otsuse. "Kohtuvälise menetleja otsusest ja kohtuotsusest puudub täielikult juriidilise isiku vastutuse eelduste analüüs karistusseadustiku tähenduses. Kolleegium leidis, et maakohtu otsus tuleb tühistada väärteomenetlusõiguse olulise rikkumise tõttu, kuna kohtuotsusest puudub põhjendus selle kohta, millisel õiguslikul alusel on Euroapteek OÜ-le omistatud väärteoprotokollis kirjeldatud tegu.