Kohus tühistas Harju maakohtu 2009. aasta 23. aprillil tehtud otsuse Elveso hagis Luterma vastu 15,9 miljoni krooni ja viivise saamiseks ning mõistis Lutermalt Elveso kasuks välja 267 784 eurot, millest põhivõlg on 133 892 eurot ja viivis 133 892 eurot, teatas ringkonnakohtu pressiesindaja BNS-ile.

Kõigis kohtuastmetes kantud menetluskulud otsustas kohus jätta Luterma kanda.

Otsuse peale võib kassatsiooni korras edasi kaevata, esitades kaebuse vahetult riigikohtule 30 päeva jooksul otsuse kassaatorile kättetoimetamisest, kuid mitte pärast viie kuu möödumist otsuse avalikult teatavaks tegemisest.

Harju maakohus jättis 2009. aasta aprillis rahuldamata Elveso taotluse mõista Lutermalt välja ülereostustasu. Elveso nõudis Lutermalt 2005. aasta 31. märtsist kuni 2008. aasta 3. jaanuarini esitatud ja osaliselt tasumata jäetud arvetes kajastatud ülereostustasu maksmist.

Maakohus märkis toonases otsuses, et Elveso pole tõendanud, et väidetavalt ülereostustasu eest võlgu jäänud Luterma reostas nimetatud perioodil piirnormidest rohkem. Samuti ei nõustunud kohus Elveso väitega, et ettevõte tegutses kooskõlas Rae valla õigusaktidega ega pidanudki tuvastama ülenormatiivse reostuse toimumist igal kuul.

Riigikohus tühistas veebruaris Tallinna ringkonnakohtu mullu juunis Elveso ja Luterma reoveetasu vaidluses tehtud otsuse ning saatis asja uuesti läbivaatamiseks ringkonnakohtule. Tallinna ringkonnakohus soovitas tänavu juunis Elvesol ja Lutermal vaidluses kompromiss leida, kuid pooled kokkulepet ei saavutanud.

Praeguseks on kohtuasi läbinud erinevaid astmeid mitmeid kordi ning ringkonnakohus menetles vaidlust juba kolmandat korda.

Elveso ja praegune Luterma, toonane Kalevi kontsern, sõlmisid 2003. aastal veevarustuse ja heitvee ärajuhtimise teenuse müügilepingu. Rae valla kehtestatud ülenormatiivse reostuse hinnakirja alusel leidis Elveso, et tal on õigus nõuda Kalevilt viiekordset tasu ning nõudis kohtus Kalevilt põhivõlana ja viivistena kokku ligi 22 miljonit krooni.