"Praeguse seisuga võib öelda, et referendum tuumajaama projekti arendamise küsimuses on toimunud, kuna referendumist võttis osa üle 50 protsenti valijatest," ütles Tropp BNS-ile soovitusliku iseloomuga rahvahääletuse tulemusi kommenteerides.

"Arvestades varasemate aastate madalamat valijaaktiivsust Leedus, on tegemist tõsise signaaliga Leedu poliitikutele, kes peavad seda enda edasises tegevuses arvesse võtma," kommenteeris Tropp. "See, kas projekt lõpetatakse või sellega jätkatakse, on eelkõige küsimus Leedu poliitikutele."

"Selge on see, et referendumi selline tulemus tõstis projekti riske oluliselt ja Eesti Energia arvestab sellega," lausus ta.

Leedu valitsuse esialgse plaani järgi hakkaks Visaginase jaamast kuuluma 20 protsenti Hitachile, 38 protsenti Leedu ettevõttele Visagino Atominė Elektrinė, 22 protsenti Eesti Energiale ja 20 protsenti Läti riigi ettevõttele Latvenergo. Eesti Energia on varem teatanud, et peab projekti üle läbirääkimisi ning otsuseid osalemise kohta pole tehtud.

Leedu valijad ei toetanud pühapäeval toimunud mittesiduval rahvahääletusel uue tuumajaama ehitamise plaani, näitavad esialgsed osalised tulemused. Uue tuumajaama ehitamist toetas 34,25 protsenti referendumil osalenud valijatest ning vastu oli 62,30 protsenti. Osalusprotsent oli 50,77.

Leedu pühapäevastel parlamendivalimistel juhib Tööerakond, kes on asunud koos veel kahe senise opositsioonierakonnaga valitsusläbirääkimisi pidama. Tööerakonna juhi, vene päritolu ärimehe Viktor Uspaskihhi sõnul on tema partei koos sotsiaaldemokraatide ja tagandatud presidendi Rolandas Paksase erakonnaga Kord ja Õiglus moodustanud koalitsioonikõneluste alustamiseks töörühma.

Leedu valimistel teiseks tulnud sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius ütles esmaspäeval, et ei kavatse langetada kiirustavaid otsuseid kavandatava Visaginase tuumaelektrijaama asjus ning lubas jätkata läbirääkimisi projektipartneritega.