Vastavatud laenupakkumiste võrdlusportaal www.pangalaen.ee kogub oma veebilehel laenutaotlejate isikuandmeid ning edastab need lisaks pankadele ka teistele finantsteenuse pakkujatele, sh kiirlaenufirmadele, hoiatas liit.

Personaalset infot, sealhulgas laenutaotleja sissetuleku, kohustuste, tööandja ja põhipanga kohta käivat teavet kogutakse, töödeldakse ja edastatakse liidu hinnangul ebaturvaliselt. Samuti võtab teenusepakkuja kasutajatingimustega nõustunult õiguse infot oma äranägemise järgi kolmandatele isikutele edastada.

Pangalaen.ee veebilehel pole infot teenusepakkuja kohta, samuti pole isiklike andmete veebikeskkonda sisestamisel võimalik veenduda, et andmete töötleja on võimeline vastutama nende andmete konfidentsiaalsena hoidmise eest.

Kasutajatingimustega nõustumisega annab klient veebikeskkonna pidajale muuhulgas ka volituse teha toodete pakkumiseks vajalikke päringuid, mis hõlmavad muuhulgas kasutaja töösuhet, laenuandmeid, elanikeregistri, maksuandmeid ja muid vajalikke andmeid.

Kasutajatingimustega nõustudes annab klient portaalile pangalaen.ee väga suure voli isiku kohta info saamiseks, samas välistab igasuguse vastustuse võimalike kahjude eest.

„Kuivõrd sellisel kujul kliendiandmete edastamine ei ole kooskõlas isikuandmete kaitse seadusega, on mitmed pangad kontakteerunud teenusepakkujaga ja palunud e-posti teel klientide andmete edastamine lõpetada. Seni on portaali omanik andmete edastamise lõpetamisest keeldunud põhjendades seda keskkonna tööpõhimõttega”, selgitas pangaliidu taunivat seisukohta liidu tegevdirektor Katrin Talihärm.

Finantsteenuse valikut hõlbustava teenuse pakkumine on tarbijate huvides eeldusel, et arvestatakse täielikult isikuandmete kaitse, tarbijakaitse- ja muudest seadustest ning ärieetikast tulenevate nõuetega.

„Tänasel kujul pangalaen.ee kodulehel pakutav teenus ei täida oma eesmärki tarbija valiku hõlbustamisel ning seab ohtu kliendiinfo konfidentsiaalsuse”, lisas Talihärm.