"Seis laenuturul on küllalt hea, Eesti pankade laenuportfell on stabiliseerunud ja hakanud taas kasvama. Tänaseks on püsinud laenuportfell stabiilsena umbes 12 kuud, uued väljastatud laenud ületavad mahakirjutamisi ja tagasimakstud laenude osa ning laenuportfelli kvaliteet on järjest paranenud," räägib Swedbanki ettevõtete panganduse direktor Robert Kitt.

"Vaatamata sellele, mis toimub mujal Euroopas, on Eesti ettevõtete finantstervis järjest paranenud. Septembris ületasid meie suurtele ettevõtetele antud sisemised reitingute parandamised reitingute langetamist umbes kümme korda," lisab Kitt.

Kui 2010. aastast tulenes majanduse kasv tema väitel peamiselt välisnõudlusest, siis 2012. aasta suvel see trend murdus. "Oleme seisus, kus kasv baseerub mõlemal, nii välis- kui sisenõudlusel. Seejuures oli august 2012 läbi aegade teine ekspordikuu. Meie majandus pole lihtsalt taastunud, vaid on ka struktuuriliselt oluliselt muutunud, parem," märgib Kitt.

"Viimase kriisi õppetundidena vaadati tööstussektoris üle kulubaas ja leiti uusi ekspordipartnereid - tööd tehti palju nii ettevõtetes sees kui välisturgudel. Näiteks jääme ekspordimahtude võrdluses Soomega ühe elaniku kohta täna alla mitte kaks korda, vaid ainult 20%," kõneleb Swedbanki tööstusettevõtete sektori vanem Raul Kirsimäe.

Kirsimäe sõnul on eksport fookuses kõigis tööstuse alamsektorites, ka näiteks ehitusmaterjalide- ja toiduainetööstuses.

Kindlust tuleviku osas pakuvad Eesti tööstusettevõtetele tema sõnul ka Eesti peamised ekspordipartnerid, Rootsi ja Soome. Mõlemad riigid kokku moodustavad meie ekspordist kolmandiku. Kuna Eesti on tööstusettevõtetele atraktiivne, siis tuuakse ettevõtmisi Eestisse üle ning tehakse siia uusi investeeringuid.

"Samuti jätkatakse investeeringuid efektiivsuse kasvatamiseks - ettevõtetel on selleks nii konkreetsed investeerimisplaanid kui pankadel valmisolek nende rahastamiseks," lisab Kirsimäe.

Kevadel tööstusettevõtete seas läbi viidud uuringust selgus, et sektori paarisajast suuremast ettevõttest ligi 90% usuvad 2012. aastal oma käibe kasvatamist. Kirsimäe sõnul näitab selleks aastaks töötlevas tööstuses oodatav käibe kasv 10,3%, et ettevõtjad vaatavad oma võimalustele positiivselt.