Protsessi avaistung on 5. augustil ning seejärel arutab kohus süüasja iga päev kuni 30. augustini, välja arvatud puhkepäevad. Ühtlasi pani kohus paika, et protsessi raames vaadatakse läbi ka süüaluste vastu esitatud tsiviilhagid, mida on kokku 12 miljoni euro ulatuses, teatas BNS.

11. oktoobril toimunud eelistungil teatas kohtunik Leo Kunman, et jätab rahuldamata riigiprokuratuuri taotluse ning ei taanda ennast.

Prokuratuur on esitanud investeerimiskelmuse täideviimise süüdistuse pankrotis Seaside Residence Baku juhatuse liikmele Erki Piirsalule, kelmusele kaasaaitamises Gild Partnersi asutajale Tõnis Haavelile ning tema äripartneritele Harles Liivile ja Šarūnas Skyriusele. Samuti on süüdistus esitatud ettevõttele Gild FAS.

Investeerimiskelmuse süüasjas Seaside Residence Baku võlakirjade emissiooniga seotud investoreid esindav vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets ütles BNS-ile pärast 19. septembril toimund eelistungit, et selles kohtuasjas on end varasemalt taandanud juba kaks kohtunikku.

Mägi-Rohtmetsa sõnul oleks investorite huvides, kui saaks võrdlemisi kiiresti alustada sisulise kohtumenetlusega.

Investorid kaotasid Mägi-Rohtmetsa sõnul Gild FAS-i ehk praeguse GFAS-i korraldatud Seaside Residence Baku võlakirjade emissioonis üle 13 miljoni euro. "Sedavõrd suur summa investeeriti Gild FAS-i ja tema juhte usaldades, riiulilt omandatud emitent OÜ Seaside Residence Baku oli üksnes vahend professionaalsete investeerimisnõustajate süvaanalüüsidele ja kinnitustele tuginevas kasumit lubavas reas," ütles Mägi-Rohtmets.

"Raha tagasisaamine on ülimalt problemaatiline olukorras, kus kiirelt pärast emissiooni emitendi kontod tühjaks tehti ja Seaside Residence Baku maksejõuetuks muudeti," ütles Mägi-Rohtmets. Tema sõnul peavad vastutama asjaosalised füüsilised isikud oma varaga ja Gild FAS.

Riigiprokuratuur süüdistab üht ettevõtet ja nelja füüsilist isikut Gild FAS-i kaudu korraldatud võlakirjade emissioonil valeandmete esitamises ja emissiooniga kogutud rahaliste vahendite mitte-eesmärgipärases kasutamises.

Ajavahemikul 18.–26. juulini 2007. aastal korraldas Gild FAS kinnise Seaside Residence Baku võlakirjade emissiooni planeeritud kogumahus 16,5 miljonit eurot. Emiteerimise eesmärk oli koguda rahalisi vahendeid, et osta 147 hektarit maad Aserbaidžaanis Bakuu oblastis, kehtestada detailplaneering, ehitada välja infrastruktuur ning seejärel maa müüa.

Võlakirjade emissiooni ettevalmistamise ja korraldamise käigus ilmnes mitmeid täitmata või tingimustele mittevastavad asjaolusid, millest ei teavitatud prokuratuuri selgitusel potentsiaalseid investoreid ega katkestatud emissiooni läbiviimist. Süüdistatavate esitatud valeandmed näitasid pakkumist soodsamas valguses, motiveerides investoreid investeerima, selgitas prokuratuur. Rahalisi vahendeid laekus kokku üle 12 miljoni euro.

Eelkirjeldatud võlakirjade emissiooniga seotud investorid oma raha tagasi ei saanud ega sellest kasumit ei teeninud. Kriminaalmenetluses on tsiviilhagi esitanud üle kolmekümne kannatanu.

Seaside Residence Baku võlakirjaemissiooni investeerisid teiste hulgas Hans H. Luik, Marcel Vichmann ja Olari Taal. Investoreid pärines Eesti kõrval veel Leedust, Kanadast ja Norrast.

Eestis on Gild Bankers sisulise tegevuse lõpetanud. Gild Bankersi töötajate baasil loodud Gild Corporate Finance'i partneriks Leedus on Šarūnas Skyrius.