Ühtlasi esitavad kõik nõukogu liikmed tagasiastumispalve majandus- ja kommunikatsiooniministrile, teatas lennufirma.

Riik seadis 2010. aasta sügisel pärast AS-i Estonian Air aktsiate enamusosaluse omandamist ettevõttele eesmärgi suurendada Eesti lennuühendusi ja saavutada kasumlikkus. 2011. aasta sügisel tutvustas ettevõte eesmärgi saavutamiseks uut strateegiat, mis keskendus liinivõrgustiku laiendamisele.

“Tänavuse aasta keskpaigaks oli selge, et valitud strateegia kätkes endas riske, mille realiseerumine halvendas märgatavalt ettevõtte majandustulemusi,” kommenteeris Estonian Airi nõukogu esimees Erkki Raasuke.

2012. aasta üheksa kuuga oli Estonian Airi müügitulu 70,4 miljonit eurot, sellest kolmandas kvartalis 26,6 miljonit. Ettevõtte üheksa kuu kahjum ulatus 20,2 miljoni euroni, kolmandas kvartalis oli kahjum 5,3 miljonit.

Eelmise aasta üheksa kuuga oli Estonian Airi käive 58,7 miljonit eurot, kahjum oli sel perioodil 11,2 miljonit.

Üheksa kuuga lendas Estonian Airiga 688 000 inimest, kolmanda kvartali reisijatearv oli 264 000. Lendude täituvus oli üheksa kuu arvestuses 71,5 protsenti, kolmandas kvartalis oli täituvus 74,8 protsenti.

“Lähtuvalt senistest majandustulemustest ja tulevikuväljavaadetest otsustas nõukogu eelmisel aastal valitud tegevussuunda muuta ja nimetada uue tegevjuhina ametisse Jan Palméri,” ütles Raasuke.

“Muudetud tegevussuuna aluseks on keskenduda nendele Eesti jaoks olulistele põhisihtkohtadele, kuhu on olemas kindel nõudlus.”

1. novembril Estonian Airi tegevjuhi ametisse astuv Jan Palmér omab enam kui 20-aastast lennundusalast kogemust. Uue tegevjuhi esmasteks eesmärkideks on klientide igapäevase tõrgeteta teenindamise tagamine, liinivõrgu kohandamine reaalsele majanduslikule nõudlusele tuginedes ja ettevõtte kulude vähendamine proportsioonis uute tegevusmahtudega.

“Rakendan oma varasemad mitmest regionaalsest lennufirmast saadud kogemused ettevõtte nõukogu otsuse elluviimiseks, et toetada Estonian Airi tegevussuuna muutmist,“ lisas Palmér.

Ettevõtte teatel jätkab Estonian Airi nõukogu koos uue tegevjuhiga aktiivset tööd ettevõtte keskpika tegevuskavaga. Selle töö tulemused esitatakse majandus- ja kommunikatsiooniministrile hiljemalt novembri lõpuks.

Erkki Raasukese sõnul on Estonian Airi nõukogu liikmete soov, et ettevõtte edasist tegevuskava hindaks uuenenud nõukogu. “Et vajalikke muudatusi soovitud kujul ellu viia, esitavad kõik praegused nõukogu liikmed oma tagasiastumispalve majandus- ja kommunikatsiooniministrile,” lausus Raasuke.