Swedbanki portfellijuhtimise osakonna vanema investeeringute juhi Tarmo Tanilase sõnul suruvad suurimate keskpankade poolt finantssüsteemi tehtud likviidsussüstid kõrgema reitinguga aktsiate ja võlakirjade intressimäärad allapoole, mistõttu otsivad investorid võimalusi investeerida ka teistesse, sageli riskantsematesse varaklassidesse.

Samas on hakanud analüütikud pärast kolmanda kvartali keskpärased kasumiaruandeid vähendama ka ettevõtlussektori kasumi-prognoose.

Ülekaal Euroopa aktsiaturgudel

Juhindudes oktoobrikuistest tulemustest hoiab Swedbank Tanilase sõnul täna ülekaalu Euroopa aktsiaturgudel ja alakaalu Vaikse ookeani piirkonnas, sh Jaapanis.

„Investorid ei ole hüljanud ka Hispaaniat, kuigi see on püüdnud kõrvale hiilida Euroopa Keskpanga võlakirjaostu kavast, millega keskpank püüab võlakirjaturge rahustada,“ märgib Tanilas, kommenteerides olukorda Euroopas.

Euroopa turgude head tulemused oktoobri esimesel poolel on tema sõnul tõenäoliselt tagajärg keskpanga otsustele ning Euroopa eelarve- ja pangandusliiduks lõimimise eesmärgil võetud meetmetele.

Kui Euroopa aktsiaturule mõjuvad positiivselt väga soodsad hinnatasemed, siis USA osas takistab kindlaid otsuseid tegemast teadmatus USA presidendivalimiste tulemuste tagajärgede ja nende mõju osas ähvardava fiskaalkuristiku (ehk mitme maksusoodustuse võimaliku lõppemise) küsimuse lahendamisele.

Seevastu on arenevatel turgudel esialgseid rõõmustavaid märke sellest, et Hiina majandustsükkel on pöördumas taas tõusuteele. „Kuni naftahinna taastumiseni ei ole meie arvates mõttekas arenevate turgude aktsiaid arenenud turgude omadele eelistada,“ lisab Tanilas.