Raport tunnustab Eesti sihikindlust, mille üks tulemus oli euro kasutuselevõtu tingimustele vastamine keerulises majandusolukorras, teatas rahandusministeerium.

Kõrgelt hinnatakse riigi madalat võlataset ja eelarvedistsipliini, mida suudeti järgida ka langusperioodil.

„Väliste ekspertide hea hinnang Eestis tehtud rasketele otsustele on meile hea mõtlemisaine, paigutades meie valikud pikemasse perspektiivi,“ ütles rahandusminister Jürgen Ligi.

„Hoiame kõrget reitingut vaatamata oma majanduse väiksusele ja haavatavusele, märgib agentuur, ning tunnustab sellel taustal Eesti majanduspoliitika ja institutsioonide tugevust.“

Eesti A1 reiting ja stabiilne väljavaade peegeldavad hinnangut Eesti majanduse märkimisväärsele paindlikkusele, kus keskmist majanduslikku tugevust tasakaalustab väga kõrge institutsiooniline tugi, märgitakse raportis.

Samas eristab Eestit teiste sama kõrge (A) reitinguga riikide seas majanduse väiksus ja avatus, mistõttu on riik enam välisest mõjutatav.

Siiski prognoositakse lähiaastatel Eesti majanduse väljavaadete paranemist. Ühe väljakutsena nimetab raport tööhõive suurendamist pikaajaliste töötute seas.

Moody’se reiting Eestile on püsinud tasemel A1 alates 2002. aasta lõpust. Raportis hinnatakse riigi majanduslikku ja institutsioonilist tugevust, valitsuse finantsilist seisu ja mõjutatust võimalikest välistest riskidest.