„Hanke võitjaks kuulutatud osaühingute Alphard Maritime ja Omega Security ühispakkumises kujunes mehitatud valve tunni hinnaks 2,49 eurot, meie arvutused näitavad, et kõiki riigimakse korralikult tasudes kujuneb turvatöötaja tunni hinnaks 2,99 eurot,“ ütles ETELi tegevdirektor Kaupo Kuusik.

„Ning sedagi vaid juhul, kui leitakse turvatööle inimesed, kes on valmis töötama miinimumpalga eest! Kõik ETELi liikmesettevõtted teavad, et täna on tööjõuturul suur puudus seaduse nõuetele vastavatest töötajatest ning et miinimumpalka pakkudes ei ole ettevõtted turvaturul konkurentsivõimelised."

Lisaks palgakulule on aga Kuusiku sõnul turvaettevõtjale turvaseadusest lähtuvalt seatud kohustused töötajate koolitusele ja sellele järgnevale kutsekvalifikatsiooni omandamisele, turvatöötaja taustakontrollile ja tema tervisekontrolli korraldamisele, tööjõukuludele lisanduvad otsesed kulutused vormiriietusele, sidevahenditele, ettevõtte haldus- ja juhtimiskulud ning loomulikult ka kasumimarginaal.

„Et kumbki nimetatud ettevõtetest ei oma turvatöötaja koolituseks haridusministeeriumi väljastatavat koolitusluba, peaks nad vajaliku baaskoolituse sisse ostma või kasutama juba koolitatud tööjõudu, kelle palgaskaala ületab aga kindlasti tunnihinna kalkulatsioonis kasutatud miinimumpalga taset,“ lisas Kuusik.

„Seetõttu on ETEL seisukohal, et Omega Security OÜ ja Alphard Maritime OÜ ühispakkumise puhul pole võimalik tagada turvateenuse kvaliteetset osutamist, tegemist on põhjendamatult madala hinnaga, mille korral hankija peaks nõudma selgitusi.“