Kolme viimase kuu keskmine kaardimaksete osakaal ostutehingutest üle Eesti kõigis Selveri kauplustes oli 61%, Prisma Peremarketites 63%, Rimi kontsernis 55% ja Maxima poekettides üle 50%, teatas swedbank.

„Kaardimaksete kõrge osakaal on tingitud eelkõige kaardimaksete võimaluste levikust, mis liigub pidevas tõusutrendis,“ kommenteeris Swedbanki eraisikute arveldus- ja investeerimistoodete osakonna juht Ede Raagmets.

„Lisaks mängib olulist rolli ka klientide käitumisharjumuste muutumine. Sularahas maksmise asemel on üha enam hakatud eelistama kaardiga maksmist.“

Raagmetsa sõnul on kaardimaksete kogusumma Eestis pidevalt tõusuteel.

„Võrreldes 2009. aasta 8 kuuga on käesoleva aasta 8 kuu kaardimaksete summa Eestis kasvanud 36%. Pangakaartide arv on aga sealjuures jäänud samaks.“ Swedbanki andmetel omab iga Eesti elanik keskmiselt 1,3 pangakaarti.

„Kui vaadata kaardimaksete osakaalu kõigist kaarditehingutest, sh kaardiga sularaha väljavõttu pangaautomaatidest, siis käesoleva aasta septembrikuu andmete põhjal on Eestis kaardimaksete osakaal üle 50%,“ lisas Raagmets.

Tema sõnul ulatub aga näiteks naaberriigis Rootsis kaardimaksete osakaal juba 70%-ni.