Uute tingimuste järgi peaksid eramute ja paarismajade elanikud alates uuest aastast viima oma prügikonteineri kella kuuks hommikul sõidutee äärde, kuigi varem võisid nad seda hoida koduaias.

Tallinna keskkonnaamet peab küsitavaks nii varast kellaaega, juhtides tähelepanu öörahule, mis on kehtestatud ajavahemikul 23-07.

Keskkonnaamet tõi välja 21 punkti, milles ettevõtte lepingutingimused lähevad linna nõudmistega vastuollu.

Tüüptingimuste muudatused vajavad keskkonnaametiga kooskõlastamist üksnes Nõmme linnaosa puhul. Teistes linnaosades hakkavad uued reeglid kehtima ilma linna heakskiiduta.

Loe ameti kommentaare Ragn-Sellsi poolt kooskõlastamisele saadetud tüüptingimustele siit (esitatud lepingupunktide kaupa):

2.2.3.6 Olmejäätmete kogumisvahendisse on keelatud panna tuhka temperatuuril üle 30ºC.

Tallinna jäätmehoolduseeskiri (JHE) ei sätesta tuha temperatuurile nõudeid, millest tuleneb teie nõue keelata üle 30 kraadi tuha paigutamine mahutisse, palun põhjendage.

2.2.3.7 Olmejäätmete kogumisvahendisse on keelatud panna tänavapühkmeid.

Uus säte, JHE § 6 lg 6 lubab panna mahutisse pühkmeid, tingimus ei ole kooskõlas JHE-ga.

2.2.6.1 Kogumisvahendi kaal ei tohi ületada: jäätmekott – kuni 10 kg.

Milliste vahenditega toimub kogumisvahendite mahu kaalumine enne selle tühjendamist?

2.2.6.1 Kogumisvahendi kaal ei tohi ületada: olmejäätmete kogumisvahend - kuni 120 kg/m3.

Millistel põhjustel muudeti kogumisvahendi kaalu, kas antud kaal 120 kg/m3 on reaalne kaal? Eelmistes tingimustes oli 140 kg/m3, vahe on 16,6 protsenti.

2.3.1 Kogumisvahend peab olema standardne.

Standardi kohta kommentaar on allpool.

2.3.3 Kuni 1,1m3 mahutavusega töökorras ratastega kogumisvahendi asukoht võib olla jäätmeveoki lähimast võimalikust peatumiskohast maksimaalselt 4m kaugusel.

JHE § 16 lg 1 Kuni 800-liitrine käsitsi teisaldatav ratastel jäätmemahuti tuleb paigutada seda tühjendava jäätmeveokiga samal tasandil paiknevale kõva kattega (betoon, asfalt, kiviparkett jms) alusele, mis jääb veoki lähimast võimalikust peatumiskohast kuni 10 meetri kaugusele. Pikema vahemaa korral tasub jäätmevaldaja jäätmemahuti vedamise teenustasu. Tingimus ei ole kooskõlas JHE-ga.

2.3.4 Juurdepääsutee kogumisvahendini peab olema kõva kattega ja sellel ei tohi esineda eritasandilisi astmeid. Jäätmeveoki juurdepääsutee peab olema vähemalt 4m laiune, juurdepääsu vaba kõrgus (sealhulgas väravate ja uste ava) kohal peab olema vähemalt 6m ning kogumisvahendi ees peab olema jäätmeveoki jaoks vähemalt 20m manööverdamisruumi.

JHE § 16 lg 6 Juurdepääsutee mahutile peab olema piisava kandevõimega ja tasane. See peab võimaldama mahutit hõlpsalt käsitsi teisaldada. Juurdepääsutee peab olema vähemalt 3,5 m lai ja vaba kõrgus tee kohal peab olema vähemalt 4,5m. Mida tähendab kogumisvahendi ees? Kuidas toimub mõõtmine, kas visuaalselt? Kui ei ole 20m manööverdamisruumi, kas siis tühjendust ei toimu ning esitatakse tühisõiduarve?

2.3.6 Eramute ja paarismajade puhul peab kogumisvahend selle tühjendamise päeval hiljemalt kell 6 asetsema aia taga üldkasutatava ja jäätmeveokiga läbitava sõidutee ääres.

Öörahu on ajavahemikul 23-07. Jäätmete äravedu on alates 7st. Kuidas saab nõuda mahuti paigaldamist tee äärde ja veel enne kella 6. Nõue ei ole kooskõlas JHE-ga. Kui ei paigaldata, kas siis on tühisõiduarve?

2.3.8 Kogumisvahendi asukoha muutus tuleb eelnevalt Ragn-Sells ASiga kooskõlastada.

Kuidas määratakse mahutite kohad, kas lepingus, kas praegu on see kuidagi kirjalikult fikseeritud, mis saab kui jääb kooskõlastamata? Kas ei tühjendata ja esitakse tühisõiduarve?

2.4.3 Klient tagab omal kulul kogumisvahendi, sealhulgas vahetuskonteineri paigaldamiseks ja teenindamiseks vajalike lubade ja kooskõlastuste olemasolu igal ajal.

Mis tähendab igal ajal?

2.4.4.1 Lisatasu juhul kui: klient kasutab nõuetele mittevastavat kogumisvahendit (nt ebastandardne kogumisvahend, kogumisvahend lekib, jne).

Milline on mittevastav kogumisvahend? Hetkel pole kõikidel jäätmevaldajatel standardsed mahutid ning KJV raames on hind kehtestatud konkursi korras, kuidas olete mõelnud KJV piirkonnas rakendada antud punkti.

2.4.4.2 Kogumisvahend ei asu selleks ettenähtud kohas.

Kas kohad on märgistatud? Kas koht on fikseeritud kirjaliku kokkuleppega?

2.4.4.3 Ragn-Sellsil puudub nõuetele vastav ligipääs kogumisvahendile, muuhulgas Suurjäätmed on paigutatud kogumisvahendi suhtes selliselt, et kogumisvahendi tühjendamine on suurjäätmete asukoha tõttu takistatud.

Mis tähendab nõuetele vastav ligipääs, kas sh tüüptingimuste p 2.3.4 sh 20 m ning 2.4.5?

2.4.4.4 Kogumisvahendit kasutatakse vastuolus kehtestatud tingimustega (nt kui kogumisvahend on ületäitunud, kogumisvahendis on kogumisvahendi liigile mittevastavaid jäätmeid, täidetud kogumisvahendi kaal ületab punktis 2.2.6 sätestatud lubatud kaalu jne).

Vt. p. 2.2.6.1 (120 kg/m3)

2.4.5 Ragn-Sells võib jätta suurjäätmed kogumata ja ära vedamata ning rakendada tühisõidutasu vastavalt hinnakirjale juhul, kui suurjäätmete paigutus ei võimalda neid kraana abil jäätmeveokisse laadida.

Palun täpsustada, milline paigutus on selline et ei võimalda laadida. Kraana tõstmisvõimalus, kraana mõõdud, suurjäätmete piirangud? Kui reaalselt ei mahu kraana ligi nt Lasnamäel, kas sel juhul jäävad jäätmed vedamata ja rakendub tühisõit? Millal on vajalik kasutada suurjäätmete laadimiseks kraanat.

2.4.7 Klient võib esitada Ragn-Sellsile pretensiooni kogumisvahendi tühjendamata jätmise kohta 24 tunni jooksul alates punktis 2.3.6 nimetatud kellaajast kogumisvahendi tühjendamise päeval. Ragn-Sells on kohustatud pretensioonile vastama 3 tööpäeva jooksul pretensiooni kättesaamisest. Kui on olemas GPS-seadme andmete väljavõte pretensioonis käsitletava veo toimumise kohta ja klient ei esita täiendavaid tõendeid veo mittetoimumise kohta, on Ragn-Sellsil õigus jätta pretensioon rahuldamata.

Eramaja kella 6ks? Seega kui vedu pidi toimuma nt teisipäeval kuni kella 23ni ja ei toimunud, siis kliendil on õigus teavitada kella 24ni, kokku 1 tund, siis päev vahetub? See ei ole õiguspärane.

Käesolevast punktist tuleneb, et klient peab koos pretensiooniga 24 tunni jooksul saata ka tõendeid mittetoimumise kohta. Vastasel juhul, GPS-seadme olemasolu korral, pretensioon jääb rahuldamata. Klient ei ole informeeritud GPS-i olemasolu või puudumise kohta. Kliendil peab jääma õigus esitada pretensioon mõistliku aja jooksul, vedaja peab tõendama takistuse esinemist.

3.1 Kui hinnakirja muudatuse aluseks on kohaliku omavalitsuse poolt kehtestatud korraldatud jäätmeveo piirhindade muutus, siis ei pea Ragn-Sells sellisest muudatusest teatama.

Tingimus ei näita teenuse kvaliteeti, tingimustes võib kirjutada, et kui muutub, siis sellest teavitatakse ametlikes teadaannetes KOVi poolt.

4.1 Ragn-Sellsil on õigus tüüptingimusi ja eritingimusi ühepoolselt muuta teatades sellest Kliendile 50 päeva ette.

Millega seotud muudatus 60 kalendripäevast sai 50 päeva?

7.1 7.1. Eritingimused – Ragn-Sells poolt lisaks tüüptingimustele kehtestatud teenuse osutamise tingimused (sealhulgas, kuid mitte ainult kogumisvahendi üüri tingimused).

Mis vahe on eritingimustel ja tüüptingimustel?

7.8.2 Konteiner – ratastel või ratasteta plastist või metallist 80, 140, 240, 370, 660, 800, 1100, 1500, 2500, 4500-liitrisele konteineri tüübile vastav kaanega ja EVS-EN 840:2004 standardile vastav korduvkasutatav kogumisvahend, mida saab tõstemehhanismiga tühjendada jäätmeid kokkupressivasse jäätmeveokisse. Konteiner võib kuuluda kliendile või Ragn-Sellsile.

Vt. p. 2.4.4.1

7.11 Olmejäätmed – igapäevase tavapärase tegevuse tulemusena kodumajapidamises tekkivad jäätmed ning kaubanduses, teeninduses ja mujal koostise ja omaduste poolest tekkivad samalaadsed jäätmed.

Olmejäätmete mõiste on avatud JäätS § 7. Olmejäätmed on kodumajapidamisjäätmed ning kaubanduses, teeninduses või mujal tekkinud oma koostise ja omaduste poolest samalaadsed jäätmed. Miks ei kasutata seadusandja poolt antud mõistet?