Karjääriküsitlus, viidi läbi, et teada saada noorte karjäärieelistusi, õppimist ja töötamist puudutavat infot.
Kõik oma palgaootuse sisestanud noored õppisid kas põhikoolis, gümnaasiumis, kutse- või ülikoolis. Kokku vastas küsitlusele üle 550 noore.
Küsitluse jaoks info kogumine jätkub Teeviit 2012 infomessil, mis toimub 29. novembrist kuni 1. detsembrini Eesti Näituste messikeskuses.

„Võrreldes aasta tagasi Teeviida infomessil läbi viidud küsitluse tulemustega on noorte palgaootused langenud. Aasta tagasi soovisid noored saada netotasuna keskmiselt 962 eurot.
Usutavasti on seda mõjutanud paar aspekti – üks on see, et tõenäoliselt ei tajunud osad noored veel aasta tagasi oma palgaootust kirja pannes niivõrd hästi euro väärtust.
Teiseks on kindlasti noored pidevalt infot saanud oma vanematelt ja tuttavatelt, selle kohta, milliseid palku tegelikult saadakse. Eks see on ikkagi pigem erandlik, et noor saab oma esimesel töökohal 962 eurot netotasuna.
Isegi kui 693 eurot kätte saada, siis see on juba üle Eesti keskmise palk,“ kommenteeris karjääriküsitluse tulemusi CV-Online’i turundusjuht Heikko Gross.

Osaajaga tööle mineku puhul on noortel palgaootus keskmiselt 327 eurot kätte ning tunnitasu osas sooviksid noored saada netotasuna keskmisel 4,2 eurot.

Seejuures on noormeeste palgaootused neiude omadest oluliselt kõrgemad. Noormehed soovivad saada keskmiselt 768 eurot kätte, neiud aga 618 eurot.

„Seega lõhe palgaootustes joonistub välja juba noorukieas - neiude palgaootused on ligi veerandi võrra väiksemad kui eakaaslastest noormeestel. Iseenesest näitab see, kui sügaval on soolise palgalõhe juured,“ tõi Gross välja.

Tulevikus soovib enim noormehi tööle hakata IT, tehnika ja ehituse valdkonnas, neiud aga enim kulutuuri, kunsti ja meelelahutuse, hariduse ja teaduse ning tervishoiu ja sotsiaaltöö valdkonnas.

„Iseenesest on palgalõhe sisse kirjutatud juba ka eelistatud töövaldkondadesse, tõenäoliselt on neiude eelistatud pehmemate alade palkadel raske võistelda noormeeste valdavalt reaalteadustele tuginevate valdkondade palgatasemetega,“ mõtiskles Gross.

Küsitlusest selgus veel, et 60% noortest oleks nõus kooli kõrvalt täis- või osaajaga tööle minema. Täiskohaga soovib tööle minna 14% naissoost õppuritest ja 21% meessoost õppuritest. Osaajaga töötamise puhul on need näitajad vastavalt 50% ja 36%.