Microsoft Surface võiks olla ju lihtsalt üks järjekordne tahvelarvuti, millesuguseid on jõulude ajal kõik poeletid täis, aga see masin väärib siiski rohkem tähelepanu. Esiteks on tegemist lõpuks Windowsiga tahvelarvutiga ehk sama tõugu masinaga, mille abiga sajad miljonid inimesed iga päev töötavad või suhtlevad. Teiseks on Surface otsene katse astuda vastu maailma muutnud Apple iPadile, mille tulekuga hakati Microsofti kurvastuseks rääkima „PC-järgsest”, ajastust ning Surface võib anda aimu ka Microsofti tulevikust.

Suuremat sorti tahvlina on Surface’i ehk pisut raske ühe käega hoida, kuid laiekraanilt on mugavam pilte ja filme vaadata. Suurem vaateala aitab ära kasutada ka uue Windowsi võimalust paigutada ekraanil kõrvuti mitu programmi – see võimalus teistes tahvlites puudub!

Pisikese uuendusena on Surface’i tagaküljel jalake, mis läheb klõpsuga paika ja laseb arvuti lauale asetada. Kuigi mehaanilised osad tunduvad kvaliteetsed ja tugevad, on jalakesel ka puudus: selle nurka ei saa reguleerida.

Väike valik tarkvara

Kui masin käima läheb, käivitub selles Windows RT. Kui vähegi Surface’i kasutamisele mõtlete, siis pange nüüd hoolega tähele. Windows RT näeb välja justkui uus Windows 8, kuid tegelikult pole seda. Kui Windows 8 on täisvõimsusega operatsioonisüsteem, kus töötavad kõik Windowsile mõeldud programmid, siis Windows RT-l saab käivitada ainult spetsiaalselt sellele loodud programme. Neid programme saab hankida ainult vastavast rakendustepoest ja valik on praegu väga kasin võrreldes teistele tahvelarvutitele või mis hullemgi, päris-Windowsile pakutavate rakenduste hulgaga.

Kas Microsoft suudab teha Windows RT-st ja seega ka Surface’ist rikkaliku valikuga platvormi? Kahtlane. Mõelgem tarkvaraarendajale, kellel on võimalik luua programme sadade miljonite kasutajatega tava-Windowsile ja saada seejuures tarkvara müügist tulev raha endale. Teine võimalus on teha programme seni veel pisikese kasutajaskonnaga Windows RT jaoks ja müüa neid rakendustepoe kaudu, kus 30% kasumit läheb Microsoftile…

Aasta innovatsiooni tiitli võiks anda Surface’i lisavarustuseks olevale Touch Coveri kaanele. See riidetaolisest materjalist 3 mm paksune kate käib tugeva magnetiga tahvli külge, kaitseb selle ekraani ja on lahti tehes täiemõõdulise klaviatuuri eest. Tegemist on täpselt nii hea asjaga, nagu kirjeldust lugedes tundub. Kuigi klahvid ei liigu füüsiliselt üles-alla, on seda palju käepärasem kasutada kui ekraanil olevat virtuaalklaviatuuri ja kergem kaasas kanda kui päris lisaklaviatuuri. Boonusena on Touch Coveril ka puuteplaadi ala, mis võimaldab Surface’i hiirega juhtida nagu sülearvutit.

Need nutikad uuendused annavad mõtteainet, kui võimas ja mitmekülgne võiks üks arvuti olla, seda tahvel- või sülearvutiks liigitamata. Võttes Surface’ilt sisendid (puutetundlik ekraan, kate-klaviatuur ja puuteplaat), Apple iPadilt suurepärase ekraani ja luksusliku rakendustevaliku ning Androidilt kiire ja väga paindliku operatsioonisüsteemi, võiks kokku saada ideaalilähedase seadme.

Praegu jääb Microsoft Surface ideaalist kaugele ja suurim häda on kasin Windows RT. Muidugi võib jääda ootama, sest Microsoft lubas millalgi tulevikus välja tuua Windows 8 Proga ehk „päris” Windowsiga Surface’i. Kuid see versioon on praegugi üsna kaalukast Surface’ist veel kolmandiku võrra raskem ja pealegi vajab võimsama arhitektuuriga protsessorit, mis annab põntsu aku kestvusele. Ootamine on aga tänapäeva kiires tehnoloogiamaailmas lihtne valem oma toote põhjakõrvetamiseks.



Microsoft Surface

Ekraan: 10,6 tolli, 1366 x 768 px, 148 punkti tolli kohta

Ühenduvus: WiFi, bluetooth, USB, mälukaardi pesa, GPS

32 GB mudeli hind:

Microsofti letihind – $ 499

Mitteametlik edasimüüja

Eestis – € 795

**************************************

Arendaja: Windows 8 tarkvarapood on suurepärane

Tan Siliksaar

Olen arendaja, kes on teinud tarkvara väga erinevatele platvormidele ja sealhulgas Eesti esimese Windows 8 äpi.

Selleks, et müüa “miljoneid” tarkvaralitsentse, läheb vaja palju turunduskulutusi, mis ületavad (eriti algjärgus) kaugelt 30% piiri.

Ühise turu süsteem, mida ei kasuta ainult Windows 8, vaid ka Apple ja Google, teevad tarkvara müümise arendaja jaoks lihtsamaks ja odavamaks, sest konkurents on võrdne kõigile ja populaarne ehk hea tarkvara leiab kiiresti tähelepanu ilma ühegi euro kulutamiseta.

Seega pean ütlema, et arendaja seisukohast on ühise tarkvarapoe idee suurepärane. Just kesksete tarkvarapoodide tekkimine kaasa aidanud sadade tuhandete tasuta ja tasuliste äppide loomisele.
Teine aspekt on turvalisus. Ühisesse tarkvarapoodi ülespandavad äpid läbivad põhjaliku kontrolli, mis on arendajale kindlasti pisut ebamugav, kuid sellegipoolest kasulik. Tegelikult on tegemist tasuta kvaliteedikontrolliga, mille eest muidu peaks kellelegi palka maksma. Ja sellise kontrolli mõju operatsioonisüsteemi ning ka äpi tootja mainele on raske üle hinnata.

Kokkuvõtteks tuleb nentida, et ühistel tarkvarapoodidel on tulevikku. Kogu Windows RT jaoks loodud tarkvara ja kõik äpid jooksevad sama hästi ka W 8 Pro peal ja need on alla laetavad samast poest.