"Eelmisel kuul sai arvatud, et ilmselt jaemüügi mahu kasv võib protsendipunkti jagu väiksemaks vajuda, ning tegelikkuses vajus see paari protsendipunkti jagu väiksemaks," ütles SEB Panga majandusanalüütik Ruta Arumäe BNS-ile. "Viimastel kuudel on tarbijate kindlustunne päris märgatavalt kahanenud, mis tarbimisindu veidi tagasi tõmbab."

Järgmistel kuudel ootab Arumäe jaekaubanduse mahtude kasvu jätkuvalt 4–5 protsendi ringis.

Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm ütles BNS-ile, et viieprotsendiline jaemüügi kasv on Euroopa kontekstis jätkuvalt hoogne. "Kevadel ootasime jaemüügi tempo umbes kaheprotsendilist aeglustumist aasta teises pooles võrreldes esimese poolaastaga. Läinud on isegi mõnevõrra paremini. Eesti tööturu tugevus ja ka diskussioon palgakasvu teemal on samuti toetanud kindlustunnet ja siseturgu," lisas Palm.

Tarbijate kindlustunne on viimases kvartalis küll mõnevõrra tagasi tõmbunud, samas tonti ei maksa Palmi sõnul selles näha. "Laiemat konteksti arvestades on see ootuspärane. Kuigi väliskeskkonnas on riske, olen järgmise aasta osas pigem optimistlik. Tööturu arengud on need, mis määravad suures osas trendi," lisas Palm.

Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla ütles BNS-ile, et jaemüügi aastased kasvunumbrid on enamiku tänavusest aastast püsinud suhteliselt kitsas vahemikus ning olnud küllaltki sarnased sissetulekute kasvuga.

"Viimastel kuudel on siiski täheldada märke tarbimise aeglustumisest ning ka tarbijate kindlustunde indeksid on taas langusesse pööranud," ütles Tamla. "Teatavaks erandiks on autode soetamine, mis on endiselt hoogne. Mootorsõidukite müük oli aasta tagusest üle viiendiku kõrgem ning eraisikutele väljastati oktoobris autoliisinguid suurimas mahus alates 2008. aasta suvest."

Ettevaatavalt on Tamla sõnul pigem oodata jaemüügi kasvunumbrite alanemist. "Majanduse tasakaalu seisukohalt ei pruugi see halb olla, sest maailma majanduse nõrkuse taustal ei paista praegu ka ekporditulude paisumist. Väikeses avatud majanduses, kus elanikkonna säästud on suhteliselt madalad, pole tarbimise kiirem kasv ekspordiga võrreldes pikaajaliselt võimalik," selgitas Tamla.

Statistikaameti teatel kasvas jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük tänavu oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes püsivhindades viis protsenti 374 miljonile eurole.