Peamiseks inflatsiooni alanemise põhjuseks oli nafta hind, mis oli oktoobrikuu jooksul langenud ning novembriks ka Eesti inflatsiooninumbritesse jõudis.

Energia hinna langus on hästi mõjunud ka eluasemekuludele, mis samuti üle pika aja kuiselt veidi alanesid. Samuti on eluasemekulude mõju aastases inflatsiooninumbris viimastel kuudel üha vähenenud ja suurenenud on toiduainete hinnatõusu mõju, mis novembris saigi olulisimaks hinnatõusu veduriks. Eluasemekulud andsid hinnatõusust 30% ning toiduained 40%.

Detsembris ootaks inflatsiooni osas suhtelist stabiilsust. Sisemaistest teguritest hetkel täiendavat inflatsioonisurvet ei paista, ei palga, tarbimise ega rahapakkumise kasvust.

Järgmise aasta jaanuarist alates tekib inflatsioonis hüpe ülespoole seoses elektrihindade tõusuga. Sealt edasi sõltuvad kuised hinnamuutused eelkõige nafta hinna edasistest arengutest.

Üldises plaanis tundub järgmisel aastal maailma mastaabis olevat trend pigem inflatsiooni alanemisele, mis Eestisse imporditavat inflatsiooni langetab ning ees ootavat elektrihinna tõusu mõju võiks aidata veidi leevendada.

Novembris toimus ka Eurotsoonis oodatust kiirem inflatsiooni alanemine, 2,2%le oktoobri 2,5%lt. Suurem osa sellest langusest on samuti ilmselt energiahindadega seotud, aga ka kesise nõudlusega Euroopas laiemalt, mis sealset hinnatõusu üha enam pidurdama hakkab.