Tänavu Eesti edukaima ettevõtja ja aasta eksportija tiitli pälvinud ettevõte Molycorp Silmet AS ei asu pealinnas ega isegi selle lähistel, vaid paarisaja kilomeetri kaugusel Sillamäel.

Linnaservas ja kohe Tallinna–Narva maantee ääres asuva ettevõtte tootmishooned ei konkureeri väljastpoolt arhitektuuriauhindadele: kompleksi väljanägemine on jäänud truuks Nõukogude ajale. Kuid alates eilsest, kui avati 16 miljonit eurot maksma läinud analüüsilabor, paistab juba pärast esimesest uksest sisenemist modernne teaduskeskkond, kus labori 51 töötajat saavad teha kuus ligi 10 000 varasemast veelgi täpsemat analüüsi.

„Nüüd me juba mõõdame ühikuid miljardites, enne seda mõõtsime miljonites ehk meie toodang on veel tuhat korda puhtam. Ka saadava tulu suurenemine on tuntav, piltlikult öeldes on nüüd võimalik ühe dollari kohta teenida tagasi kümme dollarit,” ütles ettevõtte juht David O’Brock uhkelt.

Molycorp Silmeti nõukogu liige Tiit Vähi tunnistas, et tal on väga hea meel, kui ettevõte tunnustusi ja esikohti saab, sest 15 aastat tagasi oli siinne olukord hoopis teistsugune ja lootusetu. „Mul soovitati tol ajal osta kaks buldooserit, millega siin kõik maha lammutada, metall välja võtta ja maha müüa ja teenida metallimüügist raha. Aga õnneks leidsin ma, et siin on ikka oluliselt rohkem võimalusi. Sillamäel on täna üleüldse kõrgtehnoloogiliste ettevõtete kontsentratsioon suur ja piirkond on väga kiirelt arenenud,” rääkis Vähi Eesti Päevalehele.

Ainult Hiina ja Sillamäe

Haruldasi metalle ja muldmetalle suudab Molycorp Silmet nüüd toota ja töödelda erakordselt kõrge puhtusastmega laiaks tootevalikuks, millesarnast ei olegi maailmas mujal peale Hiina ja Sillamäe. 99% tootmises kasutatavaid materjale ostetakse väljastpoolt Eestit, peamiselt Brasiiliast, USA-st

ja Venemaalt. Samuti müüakse 99% toodangut Eestist välja, valdavalt mujale Euroopa Liitu, USA-sse ja Jaapanisse.

Ettevõtte toodang – haruldased muldmetallid – näib võõrana, kuid on tegelikult kasutusel meie kõigi igapäevaelus. Autodes, lennukites ja nutitelefonides – elektroonikas ja kõrgtehnoloogilistes rakendustes. Samuti kasutatakse Molycorp Silmeti toodangut näiteks tuuleenergiaturbiinides, laserites, kõvaketastes ja ka kompaktluminofoorlampides.VangerdusMolycorpi kontserni juht vahetub

Sillamäe labori avamisele pidi USA-st saabuma ka Molycorpi juht Mark Smith, kuid vahetult enne seda teatas ta oma tagasiastumisest.

Molycorp Silmeti tegevjuhi David O’Brocki sõnul lahkus Smith nõukogu soovil.

„Firma ei ole enam alustav ettevõte nagu siis, kui Smith seda juhtis. Nüüdseks on sellest kasvanud tootmisettevõte, millel nõukogu hinnangul oleks vaja teistsugust juhti, kes firmat nüüd edukalt edasi juhiks.”

Smith alustas Molycorpis tööd 2008. aasta oktoobris ja tema hooleks oligi firma maailmas tutvustamine. Nüüd võtab ettevõtte ajutise juhtimise üle Molycorpi aseesimees Constantine Karayannopoulus. Pärast Smithi tagasiastumist langes börsiettevõtte aktsia hind järsult.