Tavapäraselt ei kommenteerita kohtulikku vaidlust meedia vahendusel. Kuna teema on avalikkuse tähelepanu all, peame seda tegema pankrotistunud Autorollo nimel ka ise. Keit Pentus–Rosimannus väidab 15.12.2012.a. ilmunud Eesti Päevalehes, et tegutses seoses Autorolloga vaid haige isa abistajana ja on sattunud ”väljapressijate” õnnetuks ohvriks. Kui pankrotimenetluse organitele (toimkond ja haldur) ja meid esindavale advokaadibüroole ei oleks teada sündmuste sisu ja kronoloogia, tunduks see tõepoolest sisuka väite ja liigutava loona.

Tegelikkus on meie hinnangul teine. Tegemist on klassikalise, kuid rohmaka ”kantimisega”, mille puhul (nagu tavaliselt) mitte keegi ei tea, ei mäleta, ei ole kuulnud ega näinud mitte midagi. Eesti majandusruumis ei tohiks sellistel ”kantimisskeemidel” olla kohta ja see teema võiks maksejõuetusmenetluse tähenduses pälvida laiema arutelu.

Toon siinkohal esile vaid mõningad olulised momendid, mis iseloomustavad sündmuste käiku, millel baseerub Autorollo nõue.

Meile teadaolevalt sattus Väino Pentus haiglasse 19.04.2010.a. See nähtub kirjavahetusest.

20.04. 2010.a. edastas Keit Pentus–Rosimannus e-kirja OÜ Autorollo raamatupidajale: ”Aga nagu Te ilmselt teate, pole firma seis eriti kiita ja tegeleda on paraku vaja iga päev. Nende asjaolude sunnil olen sunnitud nii kaua ise koos paari nõustajaga sellega tegelema, kuni Väino tervis taastub. Janos Sillamaa on asjaga kursis. Paluksin Teilt nii kiiresti kui võimalik edastada mulle Autorollo ostu- ja müügi reskrontod, samuti Autorollo põhivarade ja võlgade/laenujääkide nimekiri.”

Soovitud materjal edastati.

21.04.2010.a. edastas Keit Pentus–Rosimannus järgneva e-kirja OÜ Autorollo raamatupidajale; ”Sain kätte ja närin parasjagu läbi materjalist. Mis puudutab maksepuhkust, siis selle kohta on pangast (Nordeast) tulnud mõni aeg tagasi ametlik kinnitus e-mailile, nii et see on kõik olemas. Kindlasti tuleb mul küsimusi ja palun abi, nii et siis võtan taas ühendust.”

Kirjavahetust seoses otseste korralduste andmisega on hulgaliselt. Mida tähendab materjali läbinärimine? Ainus mõistuspärane eeldus on ju, et selle läbitöötamist ja vastavate järelduste tegemist. Või kuidas?

Seega on ju ilmselge, et nii Keit Pentus-Rosimannus ja ka Rain Rosimannus olid Autorollo majanduslikust seisust ja maksejõuetusest teadlikud ja ainuke seaduspärane käitumine oleks olnud esitada õigeaegne pankrotiavaldus. Miks seda ei tehtud ja seevastu alustati varade väljaviimist. Miks? Isa abistamise eesmärgil?

Väino Pentus on vande all kohtule antud ütlustes väitnud, et ta viibis haiglas kuu aega. Ometi – juba 26.04.2010.a. (nädal pärast haiglasse sattumist) käis Väino Pentus isiklikult notari juures müües ettevõtte nõustaja Siim Roode juhitavale ettevõttele OÜ Roode & Partnerid 160 000 krooni eest, mis väidetavalt tasuti Väino Pentusele sularahas.

Ja veel - 28.04. 2010.a. on Väino Pentus allkirjastanud Arco Transport OÜ-le ja TranTeci OÜ-le kirjad Autorollo OÜ osade väljastatud arvete (raha) suunamise kohta "salapärasele ja ka hilisemalt ettetulevale äriühingule" Renaldo Invest OÜfle (need kirjad toimetas kohale Siim Roode). Miks olid pankrotimenetluse alguseks andmed nendest ja ka muudest esitatud aga laekumata arvetest "kadunud"? Miks varjati Autorollo OÜ vara (esitatud arved hankijatele) "suunamist" teise firmasse?

17.05.2010.a. on Väino Pentus käinud isiklikult notari juures OÜd AutoHills asutamas ja seda ääretult kahjulikel tingimistel – OÜ Autorollo panustas meie hinnangul OÜ Autohills osakapitali ligi 3 miljoni krooniga, saades 50% ettevõttest, teine pool – OÜ Kiili Veod vaid 20 000 krooniga saades samuti 50% ettevõttest. Edasiselt jätkus juba varade edasiliigutamine.

Ainuüksi ülaltoodud sündumuste kronoloogia ja tõendid ei veena Keit Pentus–Rosimannuse poolt esile toodud väidetavat ”lihtsalt abistamist”. Usaldusväärse spetsialisti” – Siim Roode - kaasamise osas vajab täpsustamist veel asjaolu, et Väino Pentus on vande all tunnistanud, et leidis ise ”abistaja” e Siim Roode. Keit Pentus–Roosimannus väidab vastupidist - järjekordne vastuolu selgitustes. Rõhutan, et tänini ei ole selgust, missugune oli saneerija Siim Roodele antud ”ülesandepüstitus”, kuid tagajärjed on siiski väga kõnekad.

”Väljapressijatele” eelnenud suurimad võlausaldajad (AS Swedbank ja SA Kredex) olid antud menetluses passiivsed, pankrot oli raugemas. Selle vältimiseks olime sunnitud otsustavalt tegutsema. Ma ei soovi spekuleerida teemal, missugused eelnenud võlausaldajate passiivsuse tagamaad. Võib-olla sisemine töökorralduslik rutiinne probleemlaenude mahakandmine, võib-olla midagi muud. See on teine teema. Väino Pentus on nüüdseks pankrotistunud ja alustatud on kriminaalmenetlus. Kahjulike tehingute jada on päris mahukas. Miks suunati haige isa neid tehinguid tegema? Ma ei seda sellele inimlikus plaanis selgitust leida. Tervele mõistusele on ka arusaamatu, et Autorollo OÜle kuulunud veoautot võis sellel nädalal näha ajakirjanduses avaldatud fotol ministri maja ees seismas. Samuti, kuidas peaks mõtlev inimene saama aru 29.04.2010 e-kirjast kus adressaatideks olid ka Keit Pentus-Rosimannus ja Rain Rosimannus ning kus sisaldub lause: "Ennem kui pank hakkab autosid liigutama oleks nendest veel tarvis Autorollo vara päästa." Miks tänane minister ei selgitanud, et "Autorollo vara päästmine" nende tehingute näol võib olla kuritegu?

Ja veel - selles vaidluses ei ole kübetki poliitikat, sellise varjundi andmine on avalikkusega manipuleeriv. Poliitilise tellimusele osundamine on samuti absuluutne vale.

Vaieldamatu on, et isa aitamises ei ole midagi taunimisväärset. See on lapse kohus, kuid kas seda lõpptulemust saab nimetada abistamiseks?

Tegemist on väga mahuka vaidlusega, mille suhtes tervikliku ülevaate andmine meedias on võimatu. Kostjate ring võib lähtuvalt kogutavatest tõenditest nii laieneda kui ka aheneda. Usun, et kohus edastab kostjatele lähipäevil materjalid ja me ei pea vaidlema meedias.