Eesti Gaas ja Soome gaasiettevõte Gasum sõlmisid mullu detsembris ühiste kavatsuste kokkuleppe Eestis toimiva gaasibörsi loomiseks.

"Soomlastega me seda vaikselt liigutame ja meie tänane plaan on seda alustada aastast 2014," ütles Kotov BNS-ile teisipäeval. Ta lisas, et ettevõte plaanib 2013. aasta jooksul muuta lepinguid tarbijatega selliselt, et 2014. aastal saaks börsiga alustada.

Kotov märkis, et Leedus hakkab börs toimima järgmise aasta alguses. "Seal on siis näha, et kuidas nendel läheb, siis püüame samu kogemusi siin kasutada," ütles Kotov.

Kui esialgu plaanis Eesti Gaas börsi käivitada tuleva aasta teisest poolest, siis sellest plaanist loobuti, kuna börsi käivitamine nõuab teistsuguseid müügitingimusi ja -lepinguid ning seda ei ole Kotovi sõnul poole aasta pealt mõistlik teha.

"Praegu on meil gaasikaubandus hästi lihtne – börsi tulek teeb elu natuke keerulisemaks," ütles Kotov. Gaasibörsi käivitamise ettevalmistustööd hõlmavad Kotovi sõnul muu hulgas nii vastavate programmide juurutamist kui ka lepingute muutmist.

Kotov on varem selgitanud, et Eesti Gaas ja Gasum oleksid gaasibörsi omanikud ja pakuksid ettevõtetele, kes sellele börsile kvalifitseeruvad, võimalust seal kaubelda.

Mullu novembris sõlmis Gasum Leedu gaasiettevõtte Lietuvos Dujosega gaasibörsi loomise eelkokkuleppe ning see oli ühtlasi osa pikaajalisest eesmärgist luua Soomet ja kõiki kolme Baltimaad hõlmav gaasibörs.

Läti majandusministeerium on Gasumi ja Eesti Gaasi Eestis gaasibörsi loomise plaani kommenteerides varem öelnud, et niikaua kui Balti regioonis ei ole alternatiivseid gaasitarneid ja gaas tuleb üksnes Venemaalt, ei ole tõhusalt toimivast Balti gaasibörsist mõtet rääkida. Ministeeriumi teatel ühineks Läti sellise gaasibörsiga vaid juhul, kui Baltimaades on täielikult rakendatud Euroopa Liidu gaasituru reguleerimise reegleid. Samuti on ministeerium märkinud, et Balti ja Soome ühtset gaasiturgu on raske luua, kuna neil puudub otseühendus.

Eesti elektri süsteemihalduri Elering juht Taavi Veskimägi on varem gaasibörsi loomise plaani kohta öelnud, et ainsa gaasitarnija korraldatav gaasibörs suurendaks turumoonutust.

"Gaasibörs ei ole olemuselt paha, kui see on korraldatud seaduse alusel, regulaatori järelevalve all ja partneriks on sõltumatu süsteemihaldur. Samas kui börsi korraldab oma reeglitele tuginevalt ainuke gaasitarnija ise, siis süvendab sellise börsi loomine ainult gaasituru moonutust Eestis ja kontsentreerib turgu veel täiendavalt. Läbipaistva konkurentsituru arendamise seisukohalt ei ole selline initsiatiiv tõsiseltvõetav," kommenteeris Veskimärgi.

Nii Eesti Gaasi, Lietuvos Dujose kui ka Gasumi suuremate aktsionäride hulka kuuluvad Vene Gazprom ja Saksa E.ON.