Riikliku lepitaja kohusetäitja tegi Eesti Liinilendurite Assotsiatsioonile korduvalt ettepanekuid kohtumiseks kollektiivlepingu osas, sealhulgas ka 29.11.2012 ja nädal hiljem, kuhu ELA esindajad kohale ei ilmunud, teatas Estonian Air vastuseks tänasele pilootide streigiteatele.

Järgnevalt tehti ELA-le ettepanek kohtuda 9. jaanuaril 2013, millele pilootide esindus paraku reageerinud pole.

Jan Palmér sõnul tänases olukorras, kus me üritame Estonian Airi jätkusuutlikkuse suunas pöörata, ei ole streik selgelt konstruktiivne samm.

Praegu, mil nii ettevõtte kui omaniku tasandil käivad jõupingutused restruktureerimaks Estonian Airi kui Eestile oluliste lennuühenduste pakkujat, võivad streigi tagajärjed olla firma tuleviku seisukohast äärmiselt halvad.

Estonian Airi juhtkond on saatnud pilootidele kollektiivlepingu alase ettepaneku, mis meie nägemusel vastab tänasele turu- ja konkurentsiolukorrale.

„Ma rõhutan ka seda, et muudetud kollektiivlepingu pakkumine järgib rangelt kõiki EL-i lennuohutusalaseid reegleid, seda nii lennuturvalisuse ja -ohutuse kui ka töö- ja puhkeaja osas,“ lisas Palmér.

Estonian Air ning Eesti Stjuuardite ja Stjuardesside Ametiühing (ESSA) sõlmisid 13.12.2012 uue kollektiivlepingu, mis kehtib järgmise aasta lõpuni.

„Euroopa lennunduses valitseb juba täna väga tihe konkurents ning see jääb tihedaks ka tulevikus Seetõttu tuleb leida parim tasakaal töötajate soovide ja ettevõtte võimaluste vahel tagamaks piisav paindlikkus turul toimuvatele muudatustele reageerimiseks ning konkurentsivõime säilitamaks,“ märkis Estonian Airi juhatuse esimess Jan Palmer toona.