Menningi sõnul on lendurid valmis läbi rääkima ning uue juhtkonnaga ollakse üldiselt ühte meelt. Kollektiivlepingus on lahtised veel 15 punkti, kuid neid pole saanud lihvida, kuna Estonian Airi juhtkond pole suutnud pooleteist kuu jooksul leida aega kohtumiseks. „Meie jaoks hakkab aeg otsa saama. Viimane piir on käes,“ rääkis Menning. Tema sõnul on pall Estonian Airi juhtkonna käes.

Lendurite hinnangul ei ole Estonian Airi juhtkonna jutt lepitaja vahendusel peetavatest läbirääkimistest korrektne. Menningu sõnul on korra juba lepitaja vahendusel läbirääkimise peetud ning menetlus lõpetatud ning uue alustamine pole võimalik. Tema sõnul saab siin tuua kerge paralleeli arstidega, kus arstide liit keeldus lepitaja juurde minekust, kuna ühes töötülis kaks korda lepitusmenetlust seadus ette ei näe.

Täna tööandjale edastatud streigiteate kohaselt alustab Eesti Liinilendurite Assotsiatsioon (ELA) 7. jaanuari hommikul kell 5:30 streiki kollektiivlepingu sõlmimiseks. Tööseisak kestab kuni kollektiivlepingu sõlmimiseni.

Streigi põhjuseks on kollektiivlepingu ülesütlemine tööandja Estonian Air AS-i poolt 9. augustil 2012, mis jõustub 6 kuu möödudes ehk 9. veebruaril 2013.

Alates 9. veebruarist tekib olukord, kus on puudulikult reguleeritud pilootide töö- ja puhkeaeg ning kaovad sotsiaalsed garantiid. Läbirääkimised uue kollektiivlepingu sõlmimiseks on alates 2009. aastast veninud ning tööandja ei ole näidanud välja tahet töötüli lahendada.

Piloodid nõuavad uue kollektiivlepingu sõlmimist sisuliselt samadel tingimustel, mis olid kokku lepitud Aktsiaseltsi Estonian Air ja ELA vahel 15.05.2008. a sõlmitud kollektiivlepingus.

Kollektiivlepinguga soovivad piloodid reguleerida lennuohutust tagavat ja üleväsimust vältivat töö- ja puhkeaega, sotsiaalseid garantiisid, mis hõlmavad koondamise regulatsiooni ja vanemusjärjestust, mis tagab ettevõttes kogenud pilootide kaadri ning korra ja läbipaistvuse pilootide edutamisel ja koondamisel.