Halduskohus ei andnud Kiviõli Keemiatööstuse teatel Nikolai Reismani eestvedamisel tegutsevale 16 maaomanikule ja kasutajale õigust üheski nende kaebuse punktis ning hindas keskkonnaministeeriumi ja Kiviõli Keemiatööstuse vastu esitatud süüdistusi põhjendamatuks ja kaebajate väiteid paljasõnalisteks ning põhjendamatuteks.

Kaotuse saanud maaomanikelt-kasutajatelt mõisteti Kiviõli Keemiatööstuse kasuks välja üle 30 000 euro kohtukulusid.

Kiviõli Keemiatööstuse juhatuse liikme Robert Karpelini sõnul jättis kohus rahuldamata 2011. aasta veebruaris kaebajate esitatud taotluse tühistada keskkonnaministeeriumi kantsleri käskkiri, millega anti Kiviõli Keemiatööstuse OÜ-le põlevkivi kaevandamise luba Põhja-Kiviõli II mäeeraldisel.

Kohus ei rahuldanud ka kaebajate taotlust tunnistada põhiseadusega vastuolus olevaks keskkonnamõju hindamise ja keskkonnajuhtimissüsteemi seaduse kaks punkti, mis käsitlevad keskkonnamõjude hindamise reeglistikku.

Karpelini sõnul ei leidnud kohtus tõestust kaebajate väited nagu poleks KKT-le väljastatud kaevandusloas seatud tingimusi hoonestamata kinnistute kaitseks ja eritingimustes hoonestatud kinnistute kaitseks seatud nõuded on tolmu, müra ja vibratsiooni osas ebapiisavad.

Halduskohus tõi oma otsuses esile, et kaevandusluba käsitlenud käskkirjas on seatud nõuded maapõue kaitse ja maavaravarude ratsionaalse kasutamise tagamiseks ning inimese tervisele, varale ja keskkonnale kaevandamisest tuleneva kahjuliku mõju vähendamiseks.

“Kaevandamisloas sisalduvad tingimused tagavad vastavate näitajate pideva seire ning kaevandustegevusest lähtuvate mõjude normide piiresse jäämise,” selgitas Karpelin.

Protsessi käigus sai ümber lükatud ka kaebajate väide nagu oleks kaevandusloa välja andmise aluseks olnud 2004. aastal läbiviidud keskkonnamõjude hindamise aruanne koostatud puudulikult ja ei kajasta kaevandamise võimalikku keskkonnamõju piisavalt, objektiivselt ja täielikult.

“Kohus leidis, et KMH aruande saaks sisuliselt kahtluse alla seada vaid keskkonnamõju hindamise litsentsi omav või tõendatult keskkonnaküsimustes eriteadmisi omav isik. Kaebajad ei väitnud, et nad omavad keskkonnamõju hindamise litsentsi või on keskkonnaküsimustes eriteadmisi omavad isikud, ega esitanud kohtule ka vastavaid litsentse või eriteadmisi kinnitavaid tõendeid. Seetõttu luges kohus kaebajate väited KMH aruande väidetava puudulikkuse kohta kaebajate oletusteks,” tsiteeris Karpelin halduskohtu otsust. Kiviõli Keemiatööstuse OÜ on Ida-Virumaal Kiviõli linnas tegutsev põlevkivikeemia-, kaevandus- ja energeetikaettevõte, mis annab tööd rohkem kui 650 inimesele. Ettevõtte käive ületas 2012. aastal 35 miljonit eurot ning aasta jooksul investeeriti tootmise uuendamiseks ja keskkonnaseisundi parandamiseks üle 7 miljoni euro.
KKT kaevandab ja töötleb nii energia kui keemiasaaduste tootmiseks aastas 650 tuhat tonni põlevkivi. 2012. aastal omandas poole ettevõttest Alexela Energia AS.