„Me tahame jätta Eesti majandusse reaalselt nähtava jälje,” lubas Heiti Hääle äripartner Igor Bidilo mais intervjuus Äripäevale. Kümme aastat pärast esmakordset Häälega kohtumist tehti eile teatavaks sümboolne samm: Hääle ja Bidiloga seotud ettevõtted koonduvad Alexela Groupi alla. Kuigi Kasahstanis Karagandas sündinud Bidilo viibib kuuldavasti Eestis pea igal nädalal, siis eile teda ettevõtte plaanide tutvustamisel siiski kohal ei olnud. Bidiloga on seotud muu hulgas Eesti käibelt suurim ettevõte, kütusevahendusega tegelev Baltic International Trading.

Kõik korrastatud Alexela Groupi omanikud on eraisikud. Suurimad osanikud Heiti Hääl ja Igor Bidilo kontrollivad kahe peale 73,8% ettevõttest. Ülejäänud 26,2% aktsiate omanikud on mitmed grupi ettevõtete juhid. „Sarnaselt advokaadibüroode partnerlusega saavad ainult klubiliikmed kambas olla,” kommenteeris Hääl. See tähendab, et ettevõtte vahetust tööst väljudes loobutaks ka osalusest. Samal ajal ei ole klubi suletud ning optsioonide ja motivatsioonipakettide kaudu kaasatakse ettevõttesse ka juhte. Näiteks peaks juba lähiajal saama gruppi kuuluva jäätmekäitleja Eesti Keskkonnateenused oluliseks väikeosanikuks Argo Luude.

Muudatuste peamine eesmärk on muuta struktuur selgeks ja läbipaistvaks, sest seni on avalikkusel ja isegi kaitsepolitseiametil tekkinud kahtlusi ettevõtte tausta ja tegelike omanike kohta. „Spekulatsioone on olnud igasuguseid, kuid ma võin kinnitada, et Alexelal pole LNG-terminali rajamisega seoses mingeid huve Gazpromiga, vaid meid juhib selle projekti puhul kõige lihtlabasem ettevõtja kasumisoov ja arendushuvi,” ütles Alexela Groupi üks omanikke Marti Hääl.

Kolm haru

Alexela Group jaguneb edaspidi kolmeks: Alexela Metallitööd, Alexela Kinnisvara ja Alexela Energia. Viimati mainitu on kogu grupi tuum, kust saavutati möödunud aastal suurim kasv ja kuhu panustatakse enim ka tänavu. Ainuüksi kütuseäri käibemaksupettustele piiri panemine pani grupi jaeharu mühinal kasvama. Kui kütuseturg kasvas Heiti Hääle hinnangul ligi 6%, siis Alexela Oili müük liitrites ligi veerandi võrra. „See näitab, milline korralagedus kütuse jaemüügiturul varem valitses,” kommenteeris Hääl. „Oleme tänulikud Eesti Vabariigile, kes aasta tagasi lõpuks mõistis, et kõigi kütusemüüjate võrdne ja täies mahus maksustamine on siiski mõistlik riiklik strateegia.”

Tänavune aasta on Marti Hääle sõnul pöördeline kogu Eesti energeetikas. Seejuures kujuneb Alexela kõige olulisemaks projektiks veeldatud maagaasi ehk LNG terminali rajamine. Hääle kinnitusel on neil terminali rajamiseks olemas nii kogemused kui ka võime, ja avaldas lootust, et nüüd, kui kahtlused ettevõtte tausta kohta on hajutatud, kaob ka vastuseis nende plaanidele. „Kui riikliku riski maandamiseks on vajalik riikide või võrguettevõtjate kontrolliv osalus projektis, siis see on võimalik,” jättis Hääl koostöö võimaluse avatuks.Alexela Grupp••3 tegevusvaldkonda: energia, kinnisvara ja metallitööd

••16 ettevõtet

••1712 töötajat

••käive 319 miljonit eurot

Allikas: ettevõte