Tarbijahinnaindeksi aastamuutuse suurim mõjutaja oli elektri, soojusenergia ja kütte 11,4protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust üle poole, teatas statistikaamet.

Samuti mootorikütuse 9protsendiline ning toidu ja mittealkohoolsete jookide 3,8protsendiline hinnatõus, mis lisasid kogutõusu kumbki veel viiendiku.

Postiteenused 39 ja munad 36 protsenti kallimad, kartul aga 42 protsenti odavam.

Tarbijahinnaindeks vähenes detsembris võrreldes novembriga 0,1 protsenti ja võrreldes 2011. aasta detsembriga 3,5 protsenti.

Kaubad olid 2011. aasta detsembriga võrreldes 3,1 protsenti ja teenused 4,1 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on 2011. aasta detsembriga võrreldes tõusnud kuus protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,6 protsenti.

2012. aasta detsembris võrreldes varasema aasta detsembriga mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toit, mis andis kogutõusust ligi 40 protsenti.

Sellest omakorda ligi kolmandiku andsid aastataguse ajaga võrreldes 7,6 protsenti kallinenud liha ja lihatooted ning viiendiku 15 protsenti kallinenud köögivili.

Eluasemekulutused andsid kogutõusust kolmandiku, millest omakorda poole andis aastataguse ajaga võrreldes 11,3 protsenti kallinenud soojusenergia. Novembriga võrreldes mõjutas detsembris tarbijahinnaindeksit peamiselt kangete alkohoolsete jookide soodusmüügid (mille tagajärjel odavnes see kaubagrupp 3,9%), mootorikütuse odavnemine 1,3% ja lennukipiletite kallinemine 15,6 protsenti. Enim kallinesid kuuga viinamarjad (22%) ja värske kurk (30%) ning odavnesid mandariinid (14%).