Kindlustunne paranes sesoonselt silutud andmetel viimase kuuga teenindus-, ehitus-, kaubandusettevõtetel ja tarbijatel ning langes tööstusettevõtetel. Detsembris oli majandususaldus üle ajaloolise keskmise Euroopa Liidu (EL) riikidest vaid kolmes Balti riigis, vahendas BNS konjunktuuriinstituuti.

EL-is tervikuna ja euroalal majandususaldus natuke paranes. EL-i majandususaldusindeks oli detsembris 88,4 ja tõusis kuuga 0,3 punkti, euroalal oli indeks 87,0 ja tõusis kuuga 1,3 punkti.

Euroopa suurriikidest teatas olukorra halvenemisest Suurbritannia, kus indeks langes 3,5 punkti. Detsembris paranes olukord Itaalias, Saksamaal ja Prantsusmaal ning ei muutunud Hispaanias, Hollandis ega Poolas. EL-is tõusis majandususaldus 23 riigis ja langes neljas riigis.

Vähim oli kindlustunnet majanduse tuleviku suhtes Küprosel, Portugalis, Luksemburgis, Itaalias, Sloveenias ja Kreekas, kuid majandususaldus paranes viimase kuuga ka neis riikides, välja arvatud Luksemburgis.

Eestile oluliste ekspordimaade majandususaldus on kõrgem EL-i keskmisest. Nii tõusis majandususaldus Lätis kuuga 0,9 punkti ja oli 105,1, Leedus tõusis 0,9 punkti ja oli 101,4, Rootsis tõusis 1,6 punkti ja oli 94,8 ning Soomes tõusis 0,4 punkti ja oli 92,6.

Majandususaldusindeks on Euroopa Komisjoni avaldatav töötleva tööstuse, jaekaubanduse, ehituse, teeninduse ja tarbijate sesoonselt silutud kindlustunde indikaatorite koondnäitaja. Majandususaldusindeksi pikaajaliseks keskmiseks väärtuseks on 100 punkti.