2011. aasta lõpul müüdi aastakümneid perefirmana tegutsenud ja Ingman Groupi kuulunud Ingman Ice Cream maailma suurimale jäätise- ja muude toiduainete ning esmatarbekaupade tootjale Unilever. Nüüd otsib Ingman Group nii Soomes kui ka Baltimaades ettevõtteid, milles osta osalust või miks mitte kogu firmat ja sel viisil teha tasuvaid investeeringuid.

Endine jäätisetehase omanik Peter Ingman ei ole kunagi oma Eesti-armastust varjanud. Ta omab siin juba kaht kodu ja mõningaid kinnisvaraobjekte. Seetõttu tahaks ta leida just Eestis mõnda firmat, millesse investeerida. Vestluses Eesti Päevalehega tunnistas ta, et kuigi pakkumisi on Ingman Group saanud lähiriikidest väga palju, ei vasta need tihti seatud nõudmistele. „Me otsime veidi suuremat firmat, mis oleks stabiilselt kolm-neli aastat tegutsenud ja mille aastane käive oleks vähemalt 10 miljonit eurot. Mõnes väiksemas me juba tegutseme teiste ehk fondide kaudu, aga et päriselt Ingman Groupiga osalust või firmat ära osta, peaks see olema meile vastuvõetava suurusega. Eestist me seni sellist leidnud ei ole, kuigi mitut pakkumist oleme tõsiselt kaalunud,” rääkis Peter Ingman.

Tema sõnul lähtuvad nad oma grupis põhimõttest, et kuna väikese või veidi suurema firma juhtimisel tuleb töötunde kokku nagunii ühepalju, siis peakski võimaluse korral eelistama juba suuremat ettevõtet. „Meil ei ole väga palju inimesi, kes juhtimisega tegeleks – mina, minu vend, onutütar ja paar inimest veel –, seepärast otsimegi veel mõnda stabiilset ja juba edukat firmat.” Ingman Group ostis eelmisel aastal näiteks 50% osaluse Soome populaarses spordiriiete firmas Halti, samuti suurendas Ingman osalusi edukas IT-ettevõttes Digia (16%) ja insenerifirmas Etteplan (20%).

Kinnisvara eriti ei huvita

Ingman räägib, et Tallinnasse pakutakse palju kinnisvaraobjekte, aga nende vastu tema huvi just väga suur ei ole. „Et osta siia kinnisvara ja seda arendama hakata, peaks meil olema praegusest palju rohkem kontakte.”

Üldsegi on investeerimisvalikute otsimine ja kaalumine Ingmani jaoks veel vaid kõrvaltöö, sest kuigi ta pole enam jäätisetehase omanik, töötab ta seal endiselt. „Minu tööleping kehtib veel selle aasta lõpuni ja minu ülesandeks on jälgida, et üleminek Unileveri alla saaks lõplikult tehtud. Järgneva aasta kohta pole samuti veel midagi otsustatud, võibolla jätkan seal veelgi kauem.” Peter Ingmani vastutusel on ka kolm aastat tagasi avatud jäätisetehas Valgevenes, kust eksporditakse osa kaupa Venemaale. Soomest eksportides tuleks kauba pealt maksta tollimaksu, kuid tolliliidu moodustanud Valgevene, Venemaa ja Kasahstani vahel kaupa vedades lisakuludest pääseb.Tuntud jääkarupildiga jäätisIngmani jääkarupildiga jäätised peaksid olema tuntud ja populaarsed ka eestlaste seas, sest turuosade jagunemisel hoiab esikohta Premia, teist ja kolmandat kohta jagavad Ingman ja Balbiino. Ingmani tootevalikusse kuuluvad ka Jättise- ja Kingise-nimelised külmad maiused.

Unilever on maailmas suuruselt teine toidu- ja tarbekaupade tootja, kellele kuuluvad tuntud brändid nagu Lipton, Knorr, Hellmann’s, Rexona, Cif jpt. 171 000 töötajaga firma käive ulatus 2011. aastal üle 46 miljardi euro.