Eurostati andmetel müüs Norra 2012. aastal Euroopasse 107,6 miljardit kuupmeetrit maagaasi, mis on 16% rohkem, kui aasta varem ja ühtlasi ka rekordkogus. Seevastu Gazpromi eksport kahanes 2012. aastal viimase kümnendi madalaimale tasemele. Gazprom müüs 138 miljardit eurot, mis on 8% vähem, kui aasta varem. Arvestades, et sellest kogusest läks 25 miljardit kuupmeetrit Türki, müüs ettevõte võrreldaval turul 113 miljardit kuupmeetrit gaasi.

Seega ei kahane Gazpromi turuosa mitte ainult koduturul, kus see võib langeda alla 50%, vaid ka oma võtmetähtsusega ekspordturul Euroopas. Reitinguagentuuri Fitch hinnangul jätkub Gazpromi ekspordi langus.

Norra kavatseb seejuures turgu juurde võita alandades ülekandetasusid. Norra nafta- ja gaasiministeeriumi on teinud juba vastava ettepaneku, vahendas Reuters. Nii peaks õnnestuma stimuleerida uute leiukohtade kasutuselevõttu Norras ning seeläbi suurendada nii tootmist kui ka eksporti. Keskmise tariifid võivad langeda koguni 7%.

Vene majanduslehe Kommersant andmetel teenis 2011.aastal Norra gaasitranspordivõrku opereeriv Gassled 4,5 miljardit dollarit. Kui arvestada, et kokku liikus nenda vahendusel 97 miljardit kuupmeetrit maagaasi teeb see keskmiselt kasutaja kohta 47 dollarit ehk 36 eurot 1000 kuupmeetri kohta. Ehk ühe kuupmeetri transpordikuluks 0,036 eurosenti.