Menetlus on peatatud kuni nimetatud Rotterdami kohtuotsuse jõustumiseni. AS Pro Kapital Grupp apellatsioonkaebus märgitud Rotterdami kohtu otsusele on menetluses, vahendas BNS.

Aprisco B.V-l on õigus Harju maakohtu kohtumäärus edasi kaevata 15 päeva jooksul, mistõttu ei ole Harju maakohtu kohtumäärus veel jõustunud.

""Kohus ei ole otsust täidetavaks tunnistanud. Menetlus on peatatud kuni Rotterdamis tuleb lõplik jõustunud lahend. Rotterdami kohtulahend on edasi kaevatud," kommenteeris Pro Kapital.

Mais 2010 esitas Aprisco B.V. hagiavalduse Pro Kapital Grupi vastu seoses garantiikirjaga, millega Pro Kapital Grupp tagab ettevõtte Serval S.r.l. (endise nimega Domina Hotel Group Spa, grupi endine tütarettevõte) rendikohustusi tulenevalt Serval S.r.l.-i ja Hotel Blijdorp B.V. vahel sõlmitud Rotterdami hotelli rendilepingust.

Pro Kapital Grupp on vaidlustanud garantiikirja kehtivuse, vaidleb vastu Aprisco B.V. tõlgendusele garantiikirjaga tagatavate nõuete ulatuse osas ning väidab, et garantiikirja ei antud kunagi üle Aprisco B.V-le.

Aprisco B.V. omandas 2007. aastal hotelli, mida haldas Serval S.r.l. tütarettevõte, ning Serval S.r.l. poolt sõlmitud rendileping läks üle Aprisco B.V.-le. Serval S.r.l. ei ole täitnud oma rendikohustusi Aprisco B.V. ees, mistõttu viimane on esitanud maksenõude AS-ile Pro Kapital Grupp.

Aprisco B.V. nõuab kohult tekitatud kahju tasumist summas 2,3 miljonit eurot koos kogunenud viivisega või kohtu otsusega kehtestatud summas. Alternatiivselt nõuab Aprisco B.V. tähtaja ületanud rendimaksete tasumist summas 1,776 miljonit eurot ja lisaks viiviseid või 1,409 miljonit eurot ja lisaks viiviseid.

Mullu juulis tegi Rotterdami linnakohus otsuse, millega mõistis Aprisco B.V. kasuks välja 1 409 265.20 eurot.

Pro Kapital Grupi juhtkond ei nõustu kohtuotsusega ning ei tunnista nõuet. AS Pro Kapital Grupp esitas otsusele mullu septembris apellatsioonkaebuse, mis on menetlemisel.

Sellele vaatamata tegi ettevõte kooskõlas oma konservatiivsuse põhimõttega mullu juuni lõpus eraldise nõude maksimumsummas 1 409 000 eurot, et kohtuvaidluse võimalik negatiivne lahend ei avaldaks olulist mõju Pro Kapital Grupi kasumiaruandele.

Mullu augustis esitas Aprisco B.V. avalduse Harju maakohtule Rotterdami linnakohtu kohtuotsuse Eesti Vabariigis tunnustamiseks ja täidetavaks tunnistamiseks.

AS Pro Kapital Grupp vaidleb Aprisco B.V. avaldusele vastu, kuna Rotterdami linnakohtu kohtuotsus on edasi kaevatud, see ei ole jõustunud ega ole lõplik ning ei ole seetõttu AS-i Pro Kapital Grupp arvates Eesti Vabariigis täitmisele pööratav.

Harju maakohus otsustas 17. jaanuaril 2013 kohtumäärusega peatada menetlus Aprisco B.V. avalduses tunnustada ja tunnistada täidetavaks Eesti Vabariigi territooriumil Hollandi Kuningriigi Rotterdami Ringkonnakohtu 4. juuli 2012 kohtuotsus kuni nimetatud kohtuotsuse jõustumiseni. Harju maakohtu kohtumäärus ei ole veel jõustunud.