Transcom kinnitas pressile saadetud teates, et ka eelisostuõigusest teavitamine on toimunud õigeaegselt.

„ASi Pärnu Sadam kaasaktsionäri aktsiaseltsi A&O omaniku Mati Einmanni väide, et jäime teatamisega hiljaks, ei vasta tõele – loomulikult andsime oma soovist õigeaegselt teada – ma ei tegutse ettevõtluses esimest aastat,“ märkis AS Transcom nõukogu esimees Rein Kilk. „Meie teavitasime kaasaktsionäre õigel ajal ja viisil.”

„Kui meil eelisostuõiguse kasutamine on takistatud, kaebame kindlasti kohtusse,“ sõnas Transcomi esindav vandeadvokaat Ramon Rask.

„Oleme täiesti kindlad, et teade jõudis õigel ajal kohale, sest Mati Einmannile ja Juhan Pihelbule saadeti vastavad e-kirjad juba 17. jaanuaril ning serverite logi kinnitab ka nende e-kirjade kättesaamist.“

Lisaks pandi Raski sõnul 17. jaanuaril posti ka tähitud kirjad, mida toimetati 18. jaanuari jooksul kätte kolm korda.

„Tähitud kirjad õnnestus postiljonil kätte anda Pärnu Sadamas ning Pärnu Laevatehases kohal olnud sekretäridele, ei Mati Einmann ega ka Juhan Pihelbu sel päeval tööle ei ilmunud ja tähitud kirju ka kodus vastu ei võtnud,“ lausus Rask.

„18. jaanuaril toimetas Pärnus dokumente eri aadressidel Pihelbule ja Einmannile kätte 2 kohtutäiturit, kes jätsid avaldused nii mõlema isiku töökohtadesse kui kodudesse, kuid ka neil ei õnnestunud Pihelbud ja Einmanni sel päeval isiklikult tabada.“

Raski sõnul anti ostueesõiguse kasutamissoovi kinnitavad dokumendid üle ka Einmanni ja Pihelbu advokaatidele. „Lisaks said nii Einmann kui Pihelbu ka SMSe nii minult kui ka teistelt isikutelt, kus neid teavitati ostueesõiguse avalduse esitamisest.“

Raski sõnul meenutab ASi A&O omanike käitumine absurditeatrit. „Tegelikult teadis 18. jaanuari õhtupoolikul Kilgi ostusoovist juba praktiliselt kogu Eesti, kuna vastavad uudised olid üleval nii ajalehtedes, raadios kui ka TVs,“ selgitas Ramon Rask.

BNS kirjutas, et AS-i Pärnu Sadam tegevjuhile Mati Einmannile ja Juhan Pihelbule kuuluv A & O on müünud oma 50-protsendilise osaluse Endel Sifi ettevõttele Logman Invest, kuid Pärnu Sadama ülejäänud 50 protsendi omanik Transcom soovib eelisostuõigust kasutades omandada kõik Pärnu Sadama aktsiad.

Eelmise aasta lõpus pakkus Kilk enda sõnul oma osalust Pärnu Sadamas müüa teisele osanikule A & O-le, kuid ettevõte ei olnud nõus osaluse eest tasuma Kilgi soovitud hinda.

Pihelbule kuuluv Pärnu Laevatehas taotles aasta lõpus Pärnu maakohtus Transcom AS-i pankrotti. Pärnu Laevatehas rajas pankrotiavalduse nõudele, mis tal on võlgniku vastu tulenevalt 17. detsembril 2010. aastal sõlmitud laenulepingust. Kohus lükkas novembris pankrotitaotluse tagasi.

Pärnu Sadama käive oli 2011. aastal 9,29 miljonit eurot ning puhaskasumit teenis ettevõte 3,63 miljonit eurot. Ettevõtte bilansimaht oli 40,5 miljonit eurot ja omakapital 21,9 miljonit eurot.