Iirimaa eesistumisaja oluline siht on 2011. jaanuaris alustatud Euroopa poolaasta uue ringi efektiivne rakendamine, teatas rahandusministeerium.

Uue poolaasta protsessi avas Ecofinil Euroopa Komisjoni novembris avaldatud majanduskasvu analüüsi ja selle soovituste arutelu.

„Majandusolukord on habras, kuid reformid on hakanud tulemusi andma. Tasakaalu ja konkurentsivõime paranemine loob Euroopa majanduskasvu taastumise eelduse,“ kommenteeris rahandusminister Jürgen Ligi.

Euroopa poolaasta on iga-aastane periood, mille ajal koordineeritakse liikmesriikide majanduspoliitikat ning antakse riikidele konkreetseid soovitusi reformideks, mida arvestada eelarvete ja teiste plaanide koostamisel.

Ministritele tutvustati täna veel Euroopa Komisjoni maksupettuste ja maksudest kõrvalehoidumise vastase võitluse tugevdamise tegevuskava.

Ecofin võttis vastu otsuse, millega lubatakse üheteistkümnel liikmesriigil, sealhulgas Eestil, alustada finantstehingute maksustamise tõhustatud koostööd.

Selleks esitab Euroopa Komisjon direktiivi eelnõu ja mõjuanalüüsi, mille põhjal liikmesriigid töötavad välja ühtsed finantssektori maksustamise põhimõtted.

Eile toimus euroala rahandusministrite koosolek, kus eurogrupi uueks juhiks valiti Hollandi rahandusminister Jeroen Dijsselbloem. Dijsselbloemi eelkäija Jean-Claude Juncker oli ametis aastast 2005.

Eurogrupis oli arutlusel veel võimalik pankade otse rekapitaliseerimine Euroopa stabiilsusmehhanismist. Selle instrumendi loomise üks eeldus on pankade ühise järelevalve rakendumine, mille üldine õigusraamistik lepiti kokku 2012. aasta detsembri viimasel Ecofinil.

Läbirääkimised otserekapitaliseerimise võimaluste ja tehniliste detailide üle jätkuvad - eesmärk on neis kokku leppida 2013. aasta esimeses pooles.

Euroala rahandusministrid kiitsid heaks ka Iirimaa ja Portugali programmide viimased ülevaatused ja tunnustasid Kreekat programmi vaheeesmärkide täitmise eest, mis lubavad teostada teise kohandumisprogrammi jaanuariks kavandatud osamaksed.