Tegemist on esimese referendumiga alates kommunismi kokkuvarisemisest 1989. aastal. 6,9 miljoni hääleõigusliku kodaniku ette on seatud küsimus: "Kas Bulgaaria peaks arendama tuumaenergiat, ehitades uue tuumajaama?".

Tuumajaam kavatsetakse ehitada Rumeenia piiri lähedale Belenesse, kirjutas BNS.

Mullu märtsis sundisid tõsised finantsprobleemid, raskused välisinvestorite leidmisel ning turvalisuse mured pärast Fukushima tuumakatastroofi Bulgaaria valitsust projekti külmutama. Opositsioonis olevad sotsialistid aga algatasid rahvahääletuse, lootes, et üldiselt tuumaenergiat pooldavad bulgaarlased aitavad projekti elustada.

Vene riigiettevõte Atomstroieksport, mis pidi tuumajaama ehitama, on juba andnud Pariisis asuvasse Rahvusvahelisse arbitraažikohtusse hagi, nõudes Bulgaarialt ühe miljardi euro suurust kompensatsiooni.

Kui rahvahääletusel osaleb rohkem kui 20 protsenti 6,9 miljonist valijast ning neist üle 50 protsendi ütleb "jah", peab parlament uue tuumajaama ehitamise küsimuse kolme kuu jooksul uuesti läbi vaatama. Samas ei ole parlamendil kohustust kokkuleppe elustamist toetada.

Uue tuumajaama ehitamise asemel soovib valitsus pikendada kahe 1000-megavatise tuumareaktori eluiga riigi ainsas, Kozloduy tuumajaamas 2017. aastalt 2021. aastani.

Bulgaaria nõustus sulgema Kozloduy neli väiksemat energiablokki, et kindlustada ühinemine Euroopa Liiduga 2007. aastal. Paljud bulgaarlased nimetasid seda sammu reetmiseks.

Arvamusuuringute kohaselt võtab rahvahääletusest osa 1,6-2,1 miljonit inimest. Uue tuumajaama ehitamist toetab 60-62 protsenti ning vastu on 38-40 protsenti.

Valimisjaoskonnad avatakse kell 6 hommikul ning suletakse kell 19. Kohe seejärel avaldatakse lävepakuküsitluste tulemused ning referendumi esialgsed tulemused peaksid selguma pühapäeva hilisõhtul.