Just nende kahe vastasseis tõtab tulla kõige huvitavam, sest üksteise suhtes kriitilised koalitsioonikaaslased on avalikkuses olnud juba tükk aega eri meelt. Kui praegu vaieldakse maksude üle, siis jaanuari keskel olid mehed erinevatel seisukohtadel palgaralli osas. Tõnis Paltsu hinnangul saab odava tööjõu aeg otsa ja Eesti majanduse käekäigu peamiseks indikaatoriks peaks olema poliitikute jaoks mitte SKP, vaid tööpuuduse vähenemine ja keskmise palga tõus.

Riigikogulane ja ärimees Tõnis Palts ütles toona rahvusringhäälingu uudisteportaalile: "Arvestades seda, et tööpuudus läheneb 10 protsendile, on see tänases maailmas, kus Euroopa alles otsib enda teed, väga hea tulemus. Palgaga on lugu keerulisem. Eesti ettevõtete jaoks ongi tuleval aastal ja lähitulevikus väljakutseks sisendite hindade hoogne tõus. Siia käib ka palgatõus."

Rahandusminister Jürgen Ligile nimetatud seisukoht ei istunud. „Ei ole vähimatki ohtu, et poliitikud tööpuuduse ja keskmise palga numbreid silmas ei peaks ning neid vastavalt südametunnistusele ja huvidele ka esitle ei tooks. Ent nende SKP asemele orientiiriks tõstmises on mitu suurt viga. Esiteks on kodanike sissetulek ise SKP suur komponent, aga samas palju ühekülgsem ning voluntaristlike otsustega manipuleeritavam kui SKP,“ oli Ligi veendunud.

„Palgaralli on kindel tee kriisini ja nii SKP kui palga languseni. Meenutagem kasvõi aastatest 2006-2008. Palk peab olema ikkagi tuletis tööviljakusest konkreetses ametis. Tööhõive ja tööpuudusega on täpselt sama mure, ehkki väiksem. Ka töökohtade arvu muutus peitub ise SKP numbris, ent kunstlikult loodud töökohad toovad tagasilöögid," sõnas Ligi Delfi majandusele.

Lisaks osalevad Foorumi maksudebatis ka opositsiooni esindavad keskerakondlane Kadri Simson ja sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev.