Esimene suurem rike Elioni süsteemis toimus vahemikus 15. – 18. jaanuarini, mil oli häiritud nutiTV, hot.ee ja äriklientide e-post ning veebimajutuse teenus. Teine suurem rike algas eile ning nutiTV pilt „hakkis“ kohati kuni täna pärastlõunani.

Elioni kinnitusel on juba esimesest ja tõsisemast jaanuarikuisest rikkest tehtud järeldused ning sarnase rikke vältimiseks ja riskide maandamiseks on planeeritud käesoleva aasta eelarvesse vastav summa raha. Lahendus peitub andmete dubleerimises ja hajutamises kahe serveriruumi vahel.

Tulevikus oleks võimalik analoogsete probleemide korral nagu juhtus jaanuari keskel, võimalik teenuste töö taastama mõne tunniga.

Elioni tehnoloogiaüksuse juht Kalev Reiljan rääkis tänasel pressikonverentsil, et süsteemi parandamiseks kuluva summa suurusjärk on umbes viis miljonit eurot.

Reiljan nentis, et süsteem on kallis ja võrdles sellist dubleerivat süsteemi olukorraga, kus lennufirmal on kogu aeg üks asenduslennuk koos piloodiga stardivalmis, mida saab koheselt kasutada, kui midagi erakorralist peaks juhtuma.

Reiljani sõnul oli neil säärane dubleerimise süsteem pikemas perspektiivis plaanis, kuid jaanuarikuine esimene suur rikke järel pandi antud projekt kiirkorras tööle.

Samas rõhutas ta seda, et klientide taskust ei hakata selle investeeringu jaoks vajalikku summat kõrgemate teenustasudega korjama.

Ühtlasi rõhutab Elion, et eilse ja jaanuari keskpaigas ette tulnud suurema rikke põhjused on põhimõtteliselt erinevad. Esimese ja suurema rikke põhjus peitus andmesalvestussüsteemis. Eile alanud ning tänaseni kestnud nutiTV rikke põhjustas Elioni peajaama võrgu teenusruuter.

Usaldusväärsus kannatab

Kaks suurt rikkejuhtumit on pannud Elioni ka rohkem potentsiaalseid vigu otsima.

„Oleme algatanud kõikide oma kriitiliste teenuste riskiauditi. Tegelikult viime seda läbi igal aastal, kuid praegu pöörame ekstra tähelepanu sellele, et hinnata ära kõikvõimalikud oluliste teenustega seotud riskid, teha täiendavad investeeringud ja käivitada vajalikud projektid, et neid riske paremini maandada,“ rääkis Reiljan.

Kuigi Elion nendib, et mõlemad rikked olid tõsised, siis ei ole praegu hüvitusi plaanis. Pärast esimest riket pakuti klientidele videolaenutusest tasuta vaatamiseks kaheksat filmi, kuid paljud inimesed olid sellisest reaktsioonist pigem nördinud.

Elion lubab edasise tegevuskava prioriteetide määramisel keskendutakse eelkõige pika kestvusega rikete ennetamisele. Samas nentis Reiljan, et sajaprotsendilist rikkekindlust ei ole võimalik kuidagi saavutada.

Kuigi võiks arvata, et säärased suured rikked panevad inimesi teenusepakkujat vahetama, siis Elioni kinnitusel ei ole praegu täheldada, et kliendid oleksid hakanud nende juurest lahkuma.

Reiljan tõdes, et Elion on nende suurte rikete läbi kaotanud osa usaldusest, kuid juhib tähelepanu sellele, et eelmisel aastal ei olnud ühtegi ligilähedaselt suurt riket.