Justiitsministri Hanno Pevkur hinnangul näitab ettevõtjate registreerimise elavnemine inimeste optimismi kasvu majanduse taastumise suhtes ning heameel on näha, et paljud inimesed on julgenud teha sammu ettevõtlusega alustamiseks, teatas justiitsministeerium.

„2012. aastal registreeriti 1494 ettevõtjat rohkem, kui 2011. aastal ning uute ettevõtjate registreerimisel oli edukaim kuu mai, kui lisandus 2004 uut alustajat. Osaühinguid lisandus juurde enim oktoobris, kui registreeriti 1358 osaühingut, millest 917 olid sissemakseta osaühingud. Kokkuvõtvalt võib öelda, et 19 203 on märkimisväärne hulk uusi ettevõtjaid, mis kajastub kindlasti ka uutes töökohtades ning majanduse elavnemises.“

Positiivne on näha, et sissemakseta osaühingu asutamise võimalus on aktiivselt kasutusele võetud ning 2012. aastal registreeriti juba 60% osaühingutest sissemakseta. Selline lahendus, koos osaühingu elektroonilise asutamise võimalusega lubab ettevõtlusega alustada juba loetud tunde, peale esimest klikki.

Ministri sõnul on oluline muuta ettevõtjaks hakkamine inimestele võimalikult lihtsaks, et formaalne pool ei saaks heade algatuste realiseerimisel takistuseks.

Ettevõtlusega alustamise lihtsustamise kõrval on sama oluline ka ettevõtlusega kaasneva kõikvõimaliku bürokraatia optimeerimine, et jätta maksimaalselt aega põhitegevusele. Näiteks on tänaseks juba tavaliseks muutunud ettevõtte majandusaasta aruande elektrooniline täitmine ja esitamine, mis hoiab kokku nii ettevõtja aega, kui raha,“ sõnas justiitsminister

Ministri hinnangul näitab majanduslanguse lõppu ka pankrottide registreerimiste arv, mis on viimastel aastatel oluliselt vähenenud. Kui 2010. aastal registreeriti 492 pankrotti, siis 2011. aastal juba 256 ning eelmisel aastal 166. Võrdluseks võib tuua 2009. aasta, kui pankrotte registreeriti 546.