Küsitlus viidi läbi Grant Thorntoni rahvusvahelise äriraporti (IBR) kvartaalse uuringu raames, mille järgi on ettevõtetel keskmiselt 20 rendilepingut.

Keskmine näitaja oli kõrgeim Rootsis (68 rendilepingut ettevõtte kohta), kellele järgnesid Jaapan (49 rendilepingut ettevõtte kohta), Soome (39 rendilepingut ettevõtte kohta).

78 protsenti ettevõtetest on sõlmitud rendilepingud, kuid vähem kui pooled neist (42%) on teadlikud eelseisvatest rendiarvestuse muudatustest.

Rahvusvaheline Raamatupidamisstandardite Nõukogu ja Rahvusvaheline Finantsarvestuse Standardi juhatus on valmis avaldama uue rendiarvestuse standardi parandatud ettepanekud. 

Standardi üleilmse mõju tõttu peaksid ettevõtted, kes esitavad aruandeid vastavalt USA üldtunnustatud raamatupidamispõhimõtetele ja IFRS-ile, tulevikus kajastama triljonite dollarite väärtuses uusi varasid ja kohustusi.

Teadlikkus muudatusest oli kõrgeim USA-s (75%), Indias (70%), Tšiilis (60%) ning madalaim Leedus (8%), Prantsusmaal (13%), Brasiilias (13%). 47% ettevõtetest märkis, et nad toetavad eelseisvaid muudatusi ning 33% oli muudatuste vastu. Teadlikkuse osas jäi Eesti pigem vähemteadlike riikide hulka, 26% küsitletutest olid muudatustest teadlikud, Lätis oli see number 16%.

„Eestis puudutab see teema eelkõige ettevõtteid, kes kasutavad Rahvusvaheliste Finantsaruandluse Standardite (IFRS) arvestuspõhimõtteid, kuid ka ettevõtteid, kes lähtuvad Raamatupidamise Toimkonna juhenditest. Rendilepingute kajastamise uue käsitluse tulemusena lisanduvad bilanssi uued vara ja kohustused. Suurimaks probleemiks seoses uue käsitlusega on fakt, et paljud laenulepingud sisaldavad lisatingimusi, aga kui laenuga seonduvaid lisatingimusi ei täideta on pangal võimalus laenu tagasi kutsuda ning pikaajaline laen tuleb klassifitseerida lühiajaliseks. See omakorda saadab negatiivse sõnumi kreeditoridele. Ma leian, et väga oluline on hakata võimalike muutuste mõju analüüsima juba täna, sest praegu on veel võimalik midagi muuta,“ kommenteeris Grant Thornton Rimess Baltic partner Mati Nõmmiste.

Uuring, mille viis läbi Experian 2012. aasta novembris ja detsembris, oli osa kvartaalsest uuringust Grant Thornton International Business Report ja hõlmas 3450 vastajat 44 riigist.

1992. aastal asutatud Grant Thornton Rimess Baltic on regiooni suurim kohalike partnerite poolt juhitud auditeerimise ja ärinõustamise ettevõte Baltikumis. Rahvusvahelise auditeerimis- ja ärinõustamisettevõtete ühendusega Grant Thorntoniga liituti 2012. aasta märtsis.

Grant Thornton Rimess Baltic koondab endas 130 spetsialisti ja 14 partnerit, kokku teenindab ettevõte 1600 klienti.