Maksumäär on 300 eurot mänguautomaadi kohta ning 10 protsenti automaadi käibelt ehk tehtud panustest laekunud summa, millest on maha arvatud võidud, teatas rahandusministeerium.

Mänguautomaadid on juba möödunud aastast ühendatud elektroonilise arvestussüsteemiga. Kombineeritud maksuobjekt tagab mängukorraldajate võrdsema kohtlemise ja ühtlasema maksukoormuse.

Lisaks muutub mänguautomaadi ja -laua ning osavusmänguautomaadi deklaratsioonide esitamise tähtpäev, milleks on maksustamisperioodile järgneva kuu 15. kuupäev.

Praegu esitavad need hasartmängude korraldajad deklaratsioone teistega võrreldes keskmiselt 56 päeva varem, deklaratsiooni esitamise tähtpäev on maksustamiseperioodile eelneva kuu 20. kuupäev.

Veel selgitatakse õnnemänguturniirina mängitava turniiri ja ringmängu maksuobjekti ja -määra. Õnnemänguturniiride maksumäär on 5 protsenti.

Uue eelnõu kohaselt pole enam vaja hasartmängumaksu tasumist tõendava otsuse väljastamise toimingut, kuna maksu- ja tolliametis on kasutusele võetud elektrooniline aruandlussüsteem, mis võimaldab mängukorraldaja arvestussüsteemile ligi pääseda automaatselt.

Samuti kaob praegune hasartmängumaksu edasikandmise süsteem. Eelarvestamise põhimõtete ühtlustamiseks ja paindlikumaks planeerimiseks jäävad maksulaekumisega seotuks vaid Eesti Kultuurkapitalile tehtavad ülekanded.

Lõpetatakse Hasartmängumaksu Nõukogu tegevus ja ülejäänud laekumised jäävad riigieelarvesse. Tegevuste rahastamiseks vajalikud kulud nähakse ette riigieelarves, kuid need ei ole seotud otseselt tulude laekumisega. Muudatuse vajadust on rõhutanud ka riigikontroll.