Elektri hind tõusis seoses turu avanemisega 24 protsenti, kirjutas SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe kommenteerides sellel nädalal avaldatud tarbijahinnaindeksit.

Ehk siis kogu tarbijahinnaindeksi tõusus ligi protsenti tuli elektrihindade kallinemisest, täpsemalt 0,9 protsenti. Aastane inflatsioon kokku oli 3,4 protsenti ehk samal tasemel kui eelmisel kuul, seda vaatamata sellele, et kuuga tõusid hinnad kokku 0,7 protsenti ehk siis rohkem kui ühelgi eelmistest kuudest alates 2012. aasta märtsist.

See tähendab, et elektri hinna tõus sattus üsna soodsale ajale, kus alusinflatsioon on aina alanenud ning muud hinnasurvet kuigi palju ei ole. Olulisima tasakaalustajana elektri hinnatõusu leevendamisel on nafta hind madalam kui eelmisel aastal samal ajal, mis transpordikulusid vähendas. Tarbijate õnneks jääb nafta hind tõenäoliselt enamus aasta jooksul madalamaks eelmise aasta tasemest.

Elektri hinna tõusu pehmendavaid tegureid sattus samale ajale veelgi. Lisaks üldiselt alanevale alusinflatsioonile olid mõned jaanuarile omased hinnalangused, näiteks riiete soodusmüügid.

Erakorralise asjaoluna sattus ka Tallinna ühistranspordi tasuta sõidu jõustumine samale ajale. Selle viimase mõju ei ole küll väga suur, ühiskondliku transpordi osa kogukuludes on vaid 2,9 protsenti, samal ajal kui eratranspordivahendite ekspluatatsioon on 7,7 protsendi osakaaluga.

See tähendab, et suuremat mõju inflatsiooni alanemisele avaldas nafta hinna alanemine maailmaturul.

Administratiivsetest maksutõusudest jaanuaris oli üsna tavapäraselt aktsiisimaksude tõstmine, mis suurendas veidi tubaka ja alkoholi hindu.

Kokkuvõttes ei olnud jaanuari inflatsiooninumbris midagi eriti üllatavat. Elektri hinna tõus vabaturule jõudnuna vastas enam-vähem nendele ootustele, mis eelnevalt erinevate allikate poolt arvutustega välja pakutud oli.

Elektri hinna tõus sattus üsna soodsale ajale. Aga riskina jääb ikkagi üles elektrihinna tõusu levimine ka muudesse kaupade ja teenuste hindadesse edaspidi järgmiste kuude jooksul.

Praeguste prognooside kohaselt jääb inflatsioon 2013. aastal siiski talutavale ja mõistlikule tasemele, allapoole 2012. aasta inflatsiooni määra.