Üldteenuse hind koosneb kahest osast: tarbitud elektrienergia maksumus ja kliendi teenindamiseks tehtud põhjendatud kulud, kirjutas Eesti Energia energiamüügi juht Karla Agan firma blogis.

Elektrienergia maksumus kujuneb möödunud kuu börsihinna põhjal. Nagu ka börsihinnaga elektripakettides ei müüda üldteenust aritmeetilise, vaid kaalutud keskmise börsihinnaga.

See tähendab, et elektri hinna arvutamisel lähtutakse nii elektribörsi tunnihindadest kui ka üldteenuse klientide elektritarbimisest neil tundidel.

Seega kui tarbitakse rohkem kallima tunnihinnaga tundidel, on kaalutud keskmine kõrgem, kui aga tarbitakse enam odavama tunnihinnaga tundidel, kujuneb ka kaalutud keskmine hind odavamaks.

Tundidesse jaotatud tarbimiskogused jõuavad võrguettevõtjatelt üldteenuse müüjateni läbi Eleringi andmelao hiljemalt iga kuu 9. kuupäevaks. Kuna üldteenuse hind sõltub elektri hinnast hulgiturul, muutub selle maksumus igal kuul ja klient saab jooksva kuu üldteenuse hinna alati teada hiljemalt järgmise kuu alguses.

Tarbitud elektrienergia koguse kõrval kujundavad hinda kliendi teenindamiseks tehtud põhjendatud kulud nagu näiteks teenindusvõrgu ülalpidamine, arveldamine või infosüsteemide kulud. Need kulutused on vajalikud, et vastata klientide küsimustele ning koostada ja väljastada arveid.