GILD kogus jõukatelt Eesti, Leedu ja Skandinaavia investoritelt üle 200 miljoni krooni maa ostuks Kaspia mere ääres. Raha aga kadus, ettevõte jõudis pankrotti.

Mõni kohtualune saabus kohtumajja üpris kaugelt, näiteks investeerimiskelmuses süüdistatav GILDi Leedu esindaja Sarunas Skyrius. Kohali oli ka Harles Liiv.

Ootamatult teatas üks süüalune, Erki Piirsalu, et pole süüdistust üldse lugenud, sai selle alles eile, ja ei soovi täna kohtu ette ilmuda.
Ometi on Piirsalu advokaadil süüdistus käes olnud suvest saadik.

"Mitte suvest, vaid sügisest," täpsustas advokaat Aadu Luberg ajakirjanikule. "Aga kui te tahate öelda, et see on meelega venitamine, siis ei ole. Ei ole venitamine. Vahest juhtub."

"Süüdistusaktid esitati süüdistatavatele ja nende kaitsjatele eelmise aasta suvel. Luberg Piirsalu kaitsjana esitas süüdistusaktile kaitseakti 04.09.2012.a, milles avaldab enda kui kaitsja ja süüdistatava Piirsalu seisukohti süüdistusakti kohta. Eelistungid toimusid 2012.aasta septembris ja oktoobris , kus Piirsalu kaitsjana esines advokaat Luberg. On hämmastav, et kaitsja on süüdistusega tegelenud ilma oma klienti informeerimata ja süüdistust tutvustamata," lausus vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets, kes kaitseb Gildi Aseri fondi investeerinud ärimehi.

Erki Piirsalu kuriteoavaldusest GILDi Aserbaidzhaani fondi uurimine alguse saigi. Piirsalu avaldas, et GILDiga seotud isikud, nimeliselt Tõnis Haavel, suunasid teda investorite raha sulas välja võtma ning laiali jagama. Sularahasse pöörati ligi 10 miljonit dollarit, maad selle eest ei ostetud. Osa raha suunati GILDI aukude täitmiseks Bulgaarias.

GILDi fondis petta saanud Enn Veskimägi on Äripäevale öelnud, et Rain Tamme ja GILDi advokaatide trikitamine kohtus tasutakse ilmselt samast petetud investorite rahast.

Uus katse kohut pidada saabub järgmisel teisipäeval. Süüdistajaks on prokurör Steven-Hristo Evestus.

Pildil: Esireas vasakul istub Baku Seaside Residence juhataja Erki Piirsalu, kelle juhtimisel võeti hiigelsuur hulk investorite raha sulas välja. Paremal Tõnis Haavel, kelle näpunäidete põhjal Piirsalu tunnistuse kohaselt raha laiali tassiti.