Mitu tuhat inimest marssis trummipõrina ning pasunahelide saatel Madridi kesklinnas, lehvitades plakateid "Lõpetage kodudest väljatõstmine" ja "Meil ei ole kodusid".

Sarnased meeleavaldused korraldati ka Barcelonas ning veel 50 Hispaania linnas. Tegemist on viimastega mitu kuud kestnud meeleavalduste seerias, millega protesteeritakse majanduslanguse ja karme säästumeetmeid rakendanud valitsuse vastu.

Meeleavaldajate jaoks on näha ka positiivseid arenguid. Parlament otsustas teisipäeval hakata arutama eelnõud, mille eesmärgiks on vaeste koduomanike kaitsmine. Seaduseelnõu esitati koos 1,4 miljoni allkirjaga.

Laupäeval korraldatud meelavalduste taga seisab allkirju kogunud ühendus Hüpoteegiohvrite Platvorm (PAH). Ühenduse sõnul üritati meeleavaldustega valitsusele eelnõu kiireks vastuvõtmiseks survet avaldada.

"Ma usun, et seadus läheb läbi. Kui see juhtub, siis on see läbi läinud tänu meile, poliitikuid selle eest tänada ei saa," ütles valitsuse tagasiastumist nõudnud meeleavaldaja Enrique Valdivieso (27).

PAH-i väitel on 2008. aasta eluasemeturu kokkuvarisemisest tingitud kriisi tulemusena kodudest välja tõstetud tuhandeid inimesi.

Eluasemeturu kollapsile järgnenud majanduslangus on viinud tööpuuduse 26 protsendini, jättes paljud inimesed olukorda, milles nad ei suuda hüpoteegimakseid tasuda.

PAH-i seaduseelnõu näeb ühelt poolt ette lõppu inimeste kodudest väljatõstmiselema ja teiselt poolt maksevõimetutele koduomanike võlgade kustutamist vastutasuks kodudest loobumisele.

Praeguse seaduse kohaselt on pankadel õigus koduomanikelt nõuda ülejäänud võla maksmist, kui omanikelt konfiskeeritud elamute hind ei ole võla kustutamiseks piisav.

Rahva on vihale ajanud mõnede kodudest väljatõstmise väljavaatest meeleheitele sattunud inimese enesetapud. Viimati võttis teisipäeval endalt elu Mallorca pensionäridest abielupaar.

Me ei kavatse käed rüpes istuda ja eelnõu parlamendiaruteludeks seadusandjate ette jõudmist oodata, seisis PAH-i avalduses.

"Kutsume poliitilisi parteisid eelnõu toetama ja sellega kiiresti edasi minema, kui nad seda ei tee, peavad nad meile aru andma selle rahandusliku genotsiidi eest, mille all me kannatame," nähtus avaldusest.