Kontrollitud 24 tegevuskohast võeti seletusi kokku 72 töötajalt, kellest 10 ei kajastunud ettevõtete varasematel tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonidel, kirjutas amet oma kodulehel.

Keskmised töötasud kontrollitud ettevõtetes olid 280 kuni 340 eurot, kuid kontrollidega tuvastati, et töötajata sissetulek oli siiski suurem.

Kahe ettevõtte enam kui kümme töötajat tunnistasid, et on saanud äriühingus erineval ajal preemiaid suuruses kuni 160 eurot. Maksuhalduri andmetel jäeti preemiad deklareerimata, mis tähendab, et saadi ümbrikupalka.

Kaks koolitoitlustusega tegeleva ettevõtte juhatajat tunnistasid, et saavad igakuiselt palgale juurde 30 eurot sularahas, samas kui ühe Jõhvi toitlustuskoha kaks töötajat tunnistasid, et saavad igal kuul 150 eurot ümbrikupalka.

Ühe ettevõtte juhatuse liige võttis omaks, et maksis 2012. aastal jõulupreemiaid ning jättis need tahtlikult deklareerimata.

Jaanuaris kontrolliti Ida-Virumaal kolme majutus- ja toitlustusettevõtet, kus kokku neli inimest töötasid väidetavalt miinimumpalga või sellest väiksema töötasu eest.

Ruvastati ka 12 töötajat ehk kolm korda rohkem töötajaid kui varasematel tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonidel märgitud.

Peamiselt põhjendati tegevuskohas viibimist abistamise, töö õppimise ja praktikaga. Näiteks ühe administraatori sõnul ei maksa äriühing abilistele palka, vaid ta teeb seda oma isiklikust rahast, umbes 10 kuni 15 eurot õhtu kohta, et neid aidata ja ettevõttes tööd lihtsustada.