„Mobiilimaksetel on tohutu potentsiaal ning Fortumol on kõik eeldused lõigata kasu kiiresti kasvaval mobiilioperaatori-põhiste maksete turul,“ rääkis Intel Capitali Kesk- ja Ida-Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika regiooni tegevdirektor Marcin Hejka.

„Fortumo on hea näide Kesk- ja Ida-Euroopa andekatest ettevõtjatest, kes suudavad luua uuenduslikke ja ülemaailmselt edukaid lahendusi,“ ütles Hejka.

Lisaks on Fortumo sõlminud otselepingud kahe maailma suurima telekommunikatsioonigrupi, Vodafone’i ja China Mobile’iga. Fortumo klientide hulka, kuhu varemast kuulub näiteks Angry Birdsi looja Rovio, on hiljuti lisandunud tuntud mängutootjad Gameloft, Vostu ning Zeptolab (Cut the Rope). Jaanuaris alustas Fortumo koostööd Microsoftiga rakendustesiseste maksete populariseerimiseks Windows 8 platvormil.

„Meile meeldib Fortumo tugev tootefookus ning võime plaanitut ellu viia. Fortumot eristab konkurentidest keskendumine piirkondadele, kus mobiilimaksetel on lähiajal kõige suurem kasvupotentsiaal ning mõju,“ rääkis Greycrofti partner Dana Settle. Ülemaailmse digitaalsete kaupade turu mahuks prognoositakse 2015. aastaks 268 miljardit USA dollarit.

„Fortumo on kiirelt kasvav ning kasumlik ettevõte, millel on rahvusvaheline haare ja tugev meeskond,“ rääkis Klaus Konrad, Intel Capitali investeeringute juht. „Meil on hea meel olla osa Fortumo strateegiast viia mobiilimaksed uute kasutajate, arendajate ja mobiilioperaatoriteni.”

Fortumo teenus lubab digitaalsete kaupade eest tasuda mobiiliarve alusel, pangakaarti kasutamata. Fortumol on mobiilioperaatoriühendused kokku 80 riigis ning 300 mobiilioperaatoriga. Mobiilimaksed on ülemaailmselt kättesaadavad 4 miljardile inimesele.

„Fortumo konkurendid on enamasti keskendunud USA ja Lääne-Euroopa turgudele,“ rääkis Rain Rannu, Fortumo asutaja ja juhatuse liige. „Fortumo keskendub aga lisaks nendele riikidele ka arenevatele turgudele, kus mobiiltelefonide kasutajaid on tunduvalt enam kui pangakonto omanikke. Koostöö Intel Capitali ja Greycroftiga võimaldab meil oma kasvuplaane kiiremini realiseerida, kaaludes muuhulgas ka strateegilisi partnerlusi ja teiste ettevõtete omandamist.”

Fortumo pakub ainsa mobiilimaksepakkujana teenuse loomise võimalust iseteeninduse põhimõttel – Fortumo veebilehe http://fortumo.com vahendusel on võimalus oma mobiiliteenus luua igaühel. Fortumo teenused toimivad digitaalsete kaupade eest tasumisel veebis ja mobiilses veebis, aga ka rakendustesiseste maksetena nutitelefonides ja tahvelarvutites. Fortumo teenusega on 2007. aastast alates liitunud üle 80 000 arendaja ning ettevõte on kasumlik alates 2009. aastast.

"USA kapitali kaasamine ei tähenda, et firma Eestist ära kolib, vaid hoopis seda, et Eestisse luuakse töökohti juurde. Praegu annab Fortumo Tartus tööd 40-le inimesele. Aasta lõpuks on plaan laieneda 60 inimeseni. Peakontor ja juhtimine jäävad Tartusse," räägib Rannu.

Lisaks on Fortumol müügikontor San Franciscos ning eelmise aasta lõpus pandi alus ka Pekingi kontorile, mis tegeleb peamisele Hiina ja Aasia turul tegutsevate mobiilioperaatorite ning klientidega suhtlemisega. Need kontorid aitavad Fortumol Eestis loodud lahendusi paremini eksportida. Fortumo käibest tuleb hetkel üle 95% ekspordist.

"Tehingu suurust poolte kokkuleppel me ei avalikusta, aga saan öelda niipalju, et see jääb kümne miljoni piiresse. Uutel investoritel on Fortumos vähemusosalus ning Tartu mobiiliteenuste firma Mobi Solutions jääb endiselt suurimaks osanikuks. Lisaks kuuluvad Fortumo omanikeringi ettevõtte võtmetöötajad," lisab Rannu.

See, et maailma üks väärtuslikumaid tehnoloogiaettevõtteid Intel astub Fortumo omanikeringi annab Fortumole rahvusvahelisel turul tegutsemiseks usaldust juurde.

"Samuti näeme väärtust Inteli ülemaailmses kontaktvõrgustikus. Tehing positiivne märk kogu Eesti IT-sektorile, kinnitades, et Eesti tehnoloogiaettevõtted pakuvad rahvusvahelistele suurfirmadele huvi," rõõmustab juhatuse liige.