"Kuigi see on kindlasti ebameeldiv ja paljusid peresid väga häiriv, ei ole see nii hull, kui võiks sõnavõttudest arvata," ütles Ligi neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, vahendas BNS.

"Eriti kahju on selles diskussioonis kuulata juttu elektriaktsiisist. Aktsiisi mõju tarbimiskorvile on 0,14 protsenti," lisas ta. "Väga palju eksitamist on sellel teemal ja aktsiis ei lähe kuhugi prügikasti, see on ikka sotsiaalpoliitika finantseerimiseks, mis peaks leevendama mõju kõige nõrgematele."

Ühtlasi märkis Ligi, et kui tegemist on avatud turuga, siis on konkurents peamine, mis hinda mõjutab.

Elekter kallines tänavu jaanuaris aastataguse ajaga võrreldes statistikaameti andmeil 26,9 protsenti, andes kaks kolmandikku jaanuari eluasemekulutuste tõusust. Tarbijahinnaindeks oli tänavu jaanuaris 3,4 protsenti kõrgem kui aasta varem ning eluasemekulutused andsid tarbijahinnaindeksi kogutõusust ligi poole.

Võrreldes eelmise aasta detsembriga tõusis tarbijahinnaindeks tänavu jaanuaris 0,7 protsenti, ka kuises lõikes oli jaanuaris tarbijahinnaindeksi peamine mõjutaja elekter, mis kodudesse jõudnult oli 23,6 protsenti kallim.