"Presidendi seisukoht on selline, et Leedu strateegiline eesmärk on saada lahti energeetilisest sõltuvusest ning Leedu ja Balti riikide energiasüsteemide ühendamine Lääne-Euroopa energiasüsteemidega. Kõik Leedus teostatavad projektid peavad vastama kõige kõrgematele ohutuse ja läbipaistvuse standarditele. Rosatomi läbipaistvuse ja ohutuse standardid tekitavad kahtlusi," ütles Leedu presidendi välispoliitikanõunik Martynas Lukoševičius Leedu raadiole.

Ta jättis kommenteerimata fakti, et parlamendi esimees Vydas Gedvilas kohtus veebruari keskel salaja Rosatomi esindajaga. Kohtumise algatas sotsiaaldemokraadist parlamendi liige Mindaugas Bastys, kes möödunud laupäeval ütles BNS-le, et kokku saada palus tema tuttav - Rosatomi tütarettevõtte Rusatom Overseas asepresident Aleksandr Merten.

Rosatomi tütarettevõtte esindajad osalesid Leedu peaministri Algirdas Butkevičiuse Ignalina tuumajaama visiidi ajal toimunud kohtumisel Saksa firma Nukem esindajatega. Nukem teeb Ignalinas tuumajaama sulgemise töid ning seda ettevõtet kontrollib Rosatom.

Rosatomi esindajad kinnitasid, et ettevõte on huvitatud Kruonise hüdroakumuleerivast elektrijaamast ja võimalusest selle abil kindlustada reservvõimsus ehitatava Kaliningradi tuumaelektrijaama jaoks, ütles peaminister Butkevičius.

Nukem kuulub sajaprotsendiliselt ettevõttele Rosatom.