Eluasemekulud kasvasid aastases võrdluses ning nende panus hinnakasvu suurenes juba kolmandat kuud järjest, kommenteeris tänaseid statistikaameti andmeid Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina.

"Eluasemekulude hinnakasvust enamuse andis üle 13% võrra kallinenud elekter, soojusenergia ja küte. Samas, kuises võrdluses aeglustus eluasemekulutuste hinnakasv jaanuari 5,1%-lt veebruaris 0,6%-ni, kuna lisaks sesoonsele mõjule survestas aasta alguses elektrituru avamisest tulenev elektri hinna tõus täiendavalt tarbijahindade kasvu," ütles Mertsina.

Kuises võrdluses tõstsid Mertsina sõnul tarbijahindu enim toiduainete ja transpordihinnad, kuid kasvu kompenseerisid juba 2011. aasta suvest langevad sideteenuste hinnad. Transpordikulude hinnakasvu panustas enim mootorikütuse hinnatõus.

"Mootorikütuse hinnakasvu põhjustab juba eelmise aasta lõpust maailmaturul nafta hinna tõus. Selle taga on nõudluse suurenemine Hiinas ning maailmas tavapärasest veidi külmemad ilmad. Samas ületab nõudlus mõnevõrra tootmist," ütles Mertsina.

OPEC korrigeeris veebruaris küll nafta globaalse tarbimise kasvu suuremaks, kuid tootmise prognoos jäeti muutmata. Bensiinihinnad jäävad Mertsina arvates siiski samale tasemele või isegi madalamaks kui aasta tagasi.

"Nii oligi see veebruaris keskmiselt vaid 0,1% võrra kallim võrreldes möödunud aasta veebruariga," ütles Mertsina.

Eelmise aasta keskel tõstsid ebasoodsad ilmastikutingimused ja väiksem tootmine maailmaturu toiduainete hinnad kõrgemale.

"Need on aga augustist allapoole liikunud ning on praegu umbes samal tasemel kui aasta tagasi veebruaris. Kui naftahinnad peaksid tõusu jätkama, suurendab see ka põllumajandustootjate tootmiskulusid, mis omakorda tõstab toiduainete hindasid. Toiduainete Eesti hinnaindeks reageerib suhteliselt kiiresti maailmaturu toiduainete hindade muutusele," sõnas Mertsina.

Konkuntuuriinstituudi andmetel kavandab lähikuudeks üle poole toiduainete ja jookide tootmisettevõtetest kõrgemaid müügihindu.

Tarbijahindade kasvu survestavad Mertsina arvates täiendavalt veel alates novembrist kerkinud tööstuskaupade hinnad maailmaturul.

"Ka tarbijate hinnakasvu kartused eesolevateks lähikuudeks on süvenenud. Jaekaubanduses ja teenindussektoris on ootused lähikuude hinnakasvuks tõusnud juba alates möödunud aasta augustist. Sarnaselt tarbijatele vähenes ka teeninduses mõnevõrra hinnakasvu ootus veebruaris, kuid trend on ikkagi ülespoole," sõnas Mertsina.

Kuigi maailmaturu toormehinnad liiguvad kasvusuunas ning hinnatõusu ootused on Eestis süvenenud, pidurdab arenenud tööstusriikide jätkuvalt tagasihoidlik majandusaktiivus tarbijahindade kasvu olulist kiirenemist võrreldes eelmise aastaga.

Seetõttu Merstina sõnul lähikuudeks aastases võrdluses hinnakasvu kiirenemist Eestis ei prognoosita.