Nii Erki Piirsalu, Tõnis Haavel, Harles Liiv, Šarunas Skyrius kui ka juriidilise isikuna AS Gild Financial Advisory Services kinnitasid pärast süüdistuskokkuvõtte avaldamist, et ei võta süüdistuses neile ette heidetavaid tegusid omaks.

"Kohus alustas protsessi Erki Piirsalu varem antud ütluste avaldamisega ning kolmapäeval on kavas sõna anda kannatanutele," ütles Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots BNS-ile.

Riigiprokuratuur süüdistab üht ettevõtet ja nelja füüsilist isikut AS Gild Financial Advisory Services kaudu korraldatud võlakirjade emissioonil valeandmete esitamises ja emissiooniga kogutud rahaliste vahendite mitte-eesmärgipärases kasutamises.

Ajavahemikul 18.-26. juulini 2007. aastal korraldas AS GildFinancial Advisory Services ( Gild FAS) kinnise OÜ Seaside Residence Baku võlakirjade emissiooni planeeritud kogumahus 16,5 miljonit eurot. Emiteerimise eesmärk oli koguda rahalisi vahendeid, et osta 147 hektarit maad Aserbaidžaanis Bakuu oblastis, kehtestada detailplaneering, ehitada välja infrastruktuur ning seejärel maa müüa.

Võlakirjade emissiooni ettevalmistamise ja korraldamise käigus ilmnes mitmeid täitmata või tingimustele mittevastavad asjaolusid, millest ei teavitatud prokuratuuri selgitusel potentsiaalseid investoreid ega katkestatud emissiooni läbiviimist. Süüdistatavate esitatud valeandmed näitasid pakkumist soodsamas valguses, motiveerides investoreid investeerima, selgitas prokuratuur. Rahalisi vahendeid laekus kokku üle 12 miljoni euro.

Eelkirjeldatud võlakirjade emissiooniga seotud investorid oma raha tagasi ei saanud ega sellest kasumit ei teeninud. Kriminaalmenetluses on tsiviilhagi esitanud üle kolmekümne kannatanu.

Prokuratuur on esitanud investeerimiskelmuse täideviimise süüdistuse Erkile (41), kelmusele kaasaaitamises Tõnisele (42), Harlesele (40) ja Šarūnasele (34). Kõik süüdistatavad on varem karistamata. Samuti on süüdistus esitatud ettevõttele AS GildFinancial Advisory Services.

Varasemalt on riigiprokuratuur öelnud, et kahtlustuse investeerimiskelmuse läbiviimises sai 2010. aasta septembris pankrotistunud OÜ Seaside Residence Baku juhatuse liige endine autosportlane Erki Piirsalu. Investeerimiskelmusele kaasaaitamises sai kahtlustuse Gildi kontserni kuuluva AS Gild Partnersi üks asutajatest Tõnis Haavel ja tema äripartner Harles Liiv.

Seaside Residence Baku võlakirjaemissiooni investeerisid teiste hulgas Hans H. Luik, Marcel Vichmann ja Olari Taal. Investoreid pärines Eesti kõrval veel Leedust, Kanadast ja Norrast.

Eestis on Gild Bankers sisulise tegevuse lõpetanud. GildBankersi töötajate baasil loodud Gild Corporate Finance'i partneriks Leedus on Šarūnas Skyrius.